Simning och bad

Det finns runt 250 sjöar i Växjö kommun. Här finns det gott om möjligheter till bad, fiske, båtliv, kanotpaddling och naturupplevelser.

Växjö kommun har cirka 45 iordningställda badplatser i kommunen. Förutom att arbeta med säkerheten och miljön på badplatserna mäts även vattenkvaliteten regelbundet.

Förutom sjöarna finns det simhall i Växjö och utomhuspool i Lammhult.

Badplatser med god tillgänglighet

Växjö kommun har idag sex tillgänglighetsanpassade badplatser, på Evedal, Sandsbro badplats (Helgasjön), Björnö badplats i Lammhult (Allgunnen), Rottne badplats (Innaren), badplatsen i Öjaby samt Sandstaden vid sjön Rottnen.

Badplatserna är utrustade med ramper och tillgänglighetsanpassade toaletter.

kartan över Växjö kommuns badplatser Länk till annan webbplats. hittar du mer detaljerad information om respektive badplats.

Sommarsimskola

Sommarsimskolan vänder sig till barn och ungdomar i åldern 6 -20 år och pågår under tre veckor på sommarlovet. Undervisningen sker dels i Växjö simhall dels vid friluftsbaden i kommunen.

Sommarsimskola 2023.

Naturistbad

Sommaren 2015 invigdes ett naturistbad vid Stora Pene. Badplatsen finns på Kronobergshalvön, en bit ifrån Hovshaga. Platsen är markerad med speciella skyltar för naturistbad, men även andra verksamheter finns på platsen. 

Fiske

För att fiska krävs fiskekort. Det finns även en gratis app som heter "Fish Kingdom", som visar ett 50-tal vatten där det är intressant att fiska. Appen finns bara på engelska.

Hundar och hästar

Hundar får inte vistas vid badplatserna. Istället finns fyra särskilda hundbad. Hästar får inte bada vid badplatserna. Om du däremot kan hitta en enskild plats där det inte brukar bada människor, så går det bra.

Badplatser för hundar och hästar.

Varje sommar tar vi regelbundna prover på vattnet vid cirka 40 olika badplatser i Växjö kommun. Badplatserna besöks mellan en och tre gånger under juni, juli och augusti, beroende av hur många badgäster stranden har. Var uppmärksam på algblomning vid våra sjöar och badplatser.

Aktuell badvattenkvalitet

Badplatser och kvalitet på badvatten i Växjö kommun, Havs- och vattenmyndighetens webbplats Länk till annan webbplats.

Bada inte när det är algblomning

Algblomning kan förekomma i sjöar, hav och vattendrag och kan vara giftig. Därför ska du inte bada i vatten där det är algblomning. Risken för förgiftning är störst bland barn och djur eftersom de lättare får i sig vatten när de badar.

Läs mer om badvattenkvalitet och hur du kan upptäcka algblomning

Livboj och livbåt

Det finns minst en livboj på varje badplats. Livbåt finns på badplatsen vid Evedal.

Växjö simhall drivs av Actic på uppdrag av Växjö kommun. Besök gärna Växjö simhalls webbplats Länk till annan webbplats. för information om öppettider med mera. 

Just jobbar Växjö kommun på att planera för en ny simhall på Bäckaslövsområdet. Du kan läsa mer om projektet på webbsidan om nya simhallen.

Lammhultsbadet har två 25-metersbassänger, två hopptorn och en kiosk. Den tempererade bassängen är öppen på sommaren, och öppnar vanligtvis i samband med skolavslutningen. Det finns dusch och omklädningsrum, stora gräsytor, gratis parkering och kiosk. Det är beläget utmed riksväg 30, cirka 40 kilometer norr om Växjö.

Mer information samt öppettider.

Synpunkter på badplatsen?

I formuläret kan du lämna synpunkter, klagomål, beröm eller förslag på hur våra badplatser kan bli ännu trivsammare och säkra. Dina synpunkter är viktiga!

Lämna synpunkter, beröm och klagomål

Senast uppdaterad: 22 juli 2024