Simning och bad

Njut av de många sjöarna och badplatserna runt om i Växjö kommun. Här finns gott om möjligheter till bad, fiske, båtliv, kanotpaddling och en massa härliga naturupplevelser.

kartan Växjö kommuns badplatser Länk till annan webbplats. hittar du uppdaterad information om eventuell algblomning på badplatserna.

Provtagningar av vattenkvaliteten Länk till annan webbplats. görs vid cirka 40 av badplatserna i Växjö kommun.  

Säkerhet och hälsa

Det finns minst en livboj på varje badplats. Livbåt finns på badplatsen vid Evedal.

I mitten av juni varje år börjar Växjö kommun ta prover för att säkerställa vattenkvaliteten. Det är cirka 40 badplatser som besöks mellan en och tre gånger under juni, juli och augusti, beroende av hur många badgäster stranden har.

Vattenkvalitet på Växjö kommuns badplatser

Badplatser med god tillgänglighet

Växjö kommun har idag sex tillgänglighetsanpassade badplatser, på Evedal och Öjaby badplats, Sandsbro badplats (Helgasjön), Björnö badplats i Lammhult (Allgunnen), Rottne badplats (Innaren) samt Sandstaden vid sjön Rottnen.

Badplatserna är utrustade med ramper och tillgänglighetsanpassade toaletter.

Sommarsimskola

Sommarsimskolan vänder sig till barn och ungdomar i åldern 6 -20 år och pågår under tre veckor på sommarlovet. Undervisningen sker dels i Växjö simhall dels vid friluftsbaden i kommunen.

Naturistbad

Sommaren 2015 invigdes ett naturistbad vid Stora Pene Länk till annan webbplats.. Badplatsen finns på Kronobergshalvön, en bit ifrån Hovshaga. Platsen är markerad med speciella skyltar för naturistbad, men även andra verksamheter finns på platsen. 

Fiske

För att fiska krävs fiskekort. Det finns även en gratis app som heter "Fish Kingdom", som visar ett 50-tal vatten där det är intressant att fiska. Appen finns bara på engelska.

Hundar och hästar

Hundar får inte vistas vid badplatserna. Istället finns fyra särskilda hundbad. Hästar får inte bada vid badplatserna. Om du däremot kan hitta en enskild plats där det inte brukar bada människor, så går det bra.

Badplatser för hundar och hästar

Vilda fåglar

Fåglarna finns där det finns föda och på vissa platser kan det bli ett problem. 

Synpunkter på badplatsen?

I formuläret kan du lämna synpunkter, klagomål, beröm eller förslag på hur våra badplatser kan bli ännu trivsammare och säkra. Dina synpunkter är viktiga!

Lämna synpunkter, beröm och klagomål

Skriv ut
Senast uppdaterad: 7 december 2021
Se och göra