Observera att denna nyhet är äldre än 10 månader och att innehållet därför kan vara inaktuellt.

Vi uppmärksammar Världsvattendagen

FNs Världsvattendag 22 mars är ett bra tillfälle för alla att stanna upp och tänka till om vattnets värde och hur vi använder vårt viktiga dricksvatten. I Sverige förbrukar varje person i genomsnitt 140 liter dricksvatten varje dygn. Bara 10 liter används till mat och dryck.

Till årets världsvattendag uppmuntrar FN alla att göra skillnad, i hemmet, skolan, på jobbet och i samhället i stort. Genom att göra små förändringar i vardagen kan du bidra till att vårt värdefulla dricksvatten används på ett mer hållbart sätt.

Här är några tips på hur du kan bli en smart vattenanvändare:

Drick kranvatten istället för paketerat vatten. Att producera och leverera en liter flaskvatten kräver minst 300 gånger mer energi och det är ungefär 250 gånger dyrare än att tappa upp en liter vatten från kranen. Tips: Ställ en tillbringare i kylen så slipper du låta kranen rinna för att vattnet ska bli kallt.

Kranmärk er verksamhet och bidra till en bättre miljö. Kranmärkt är en nationell hållbarhetsmärkning för verksamheter som väljer kranvatten istället för förpackat vatten. Det betyder att arbetsplatser, möten och externa konferenser eller utbildningar är fria från flaskvatten. Genom kranmärkningen tar verksamheter ställning för en bättre miljö och inspirerar andra att också välja kranvatten.

kranmarkt.se Länk till annan webbplats. hittar du information om hur du kranmärker dig. Där kan du också se vilka som redan är kranmärkta, till exempel Växjö kommunhus.

Undvik att vattna med dricksvatten. Samla regnvatten i en tunna och vattna med kanna, så sparar du på vattnet. Vattna tidig morgon, sen kväll eller på natten så att inte vattnet dunstar bort.

Ta korta duschar i stället för att bada i badkar. Ett fyllt badkar rymmer ungefär 150 liter. En dusch på tre minuter drar bara 36 liter.

Kom ihåg att stänga kranen när du borstar tänderna och diskar. Det rinner ungefär sex liter vatten per minut ur kranen när den är påslagen. Om en familj på fyra personer stänger av kranen när de borstar tänderna kan de spara 100 liter vatten på en dag.

Mer om hållbar vattenanvändning

Senast uppdaterad: 22 mars 2023