Studieekonomi och resekort
Här kommer information för dig som ska läsa på gymnasiet gällande resekort och olika bidrag som finns. Du som går i gymnasieskolan eller gymnasial utbildning får studiestöd efter det kvartal du fyllt 16 år fram till det första kalenderhalvåret då du fyller 20 år.
Tänk på att alltid informera skolan eller utbildningsförvaltningen vid ändrade förhållanden, till exempel vid studieuppehåll, byte av skola eller flytt till annan adress. Tex om man har beviljat resekort i form av digital app och appen ska den avslutas, beslut på bidrag ska avslutas. Det behövs ev göras en ny prövning av rätten till studiestöd.
Du som studerar heltid på gymnasiet och är svensk medborgare får automatiskt studiebidrag. Bidraget kommer från och med kvartalet efter du har fyllt 16 år och till och med vårterminen det år du fyller 20 år och ges i 10 månader per år till dig som är heltidsstuderande under läsåret. Om du inte är svensk medborgare måste du, via en speciell blankett, söka studiestöd från CSN. Blanketten får du på gymnasieskolan.
Under din studietid kan du få extra ekonomiskt tillägg. Tillägget måste sökas och prövas med hänsyn till dina och vårdnadshavare/förälders ekonomiska förhållanden. Mer information om detta kan du få genom kuratorn på gymnasieskolan. Du hittar också mer information på CSN:s webbplats. Länk till annan webbplats.
För övrig information om ekonomisk hjälp under din studietid, kontakta kuratorn på gymnasieskolan.
Lärlingsersättning är ett bidrag för dig som går på en utbildning på gymnasiet där delar av din utbildning är på en arbetsplats. Det är ett komplement till studiebidraget och är till för måltider och resor. Bidraget är 1 000 kronor i månaden och du får det under den tid du studerar på en gymnasial lärlingsutbildning eller en lärlingsliknande utbildning på ett introduktionsprogram.
Du som läser på en anpassad gymnasieskola kan inte få studiebidrag, extra tillägg eller lärlingsersättning från CSN. Du får istället ett förlängt barnbidrag från Försäkringskassan.
Om du är borta från skolan utan giltigt skäl räknas det som ogiltig frånvaro (skolk). Det är skolan som avgör om du har haft giltiga skäl till din frånvaro. Om du har ogiltig frånvaro kan du bli av med dina bidrag från CSN eftersom du då inte räknas som heltidsstuderande. Om CSN hinner betala ut pengar som du inte hade rätt till kan du få ett återkrav. Det betyder att du eller din vårdnadshavare måste betala tillbaka de pengar som du inte haft rätt till.
Elevresor för gymnasieelever är en ekonomisk ersättning till elever, folkbokförda i Växjö kommun som går gymnasieskola, och har sex kilometer eller mer i avstånd från hemmet till skolan. Enligt studiestödslagen lämnas ersättning för elevresa längst till och med det första kalenderhalvåret det år då den studerande fyller 20 år. Växjö kommun har valt att ge den här ersättningen i form av resekort för buss eller tåg.
För elevresor finns inga undantag utan det är endast avståndet, minst sex kilometer mellan hem och skola, som är avgörande. Avståndsberäkning kan gå över både lokalgata och cykelväg. Avstånd tar inte hänsyn till trafiksäkra vägar. Beräkningen avser inställning från dörr till dörr om skolan inte har skapade infarter. Växjö kommun använder sig av nationella vägdatabasen, NVDB, för en likvärdig hantering.
Skolan hanterar detta för elever som bor i Växjö kommun, både kommunala och fristående skolor. Skolorna får ett underlag från utbildningsförvaltningen med vilka som är berättigad resekort.
Resekortet får du genom en biljett på ett kort eller i Länstrafikens app och det gäller för två resor per dag under vardagar.
Övriga elever vänder sig till sin hemkommun.
Elev som går i gymnasieskola i annan kommun ska göra en separat ansökan till utbildningsförvaltningen via e-tjänst. Elever kan endast få ersättning för elevresa eller inackorderingsstöd, båda kan inte beviljas.
Om en elev är berättigad till ersättning för elevresa i form av resekort och har minst sex kilometer till närmaste busshållplats, kan eleven efter ansökan få ett extra resebidrag med 0,5% av prisbasbeloppet per månad avrundat till närmaste tiotalet kronor som ersättning för transport i egen regi.
Kontant resebidrag kan utgå om allmänna kommunikationer inom Växjö kommun saknas så att resekort inte kan utnyttjas och färdvägen (enkel resa) mellan bostaden och skolan uppgår till minst sex kilometer. Resebidrag beviljas för hela månader. Fyra månader på höstterminen och fem månader på vårterminen. För närvarande är bidraget 1,1% av prisbasbeloppet per månad, avrundat till närmaste tiotalet kronor.
Utbildningsförvaltningen prövar om eleven har rätt till resekort endast om båda vårdnadshavarna är folkbokförda i Växjö kommun. Resekort kan beviljas om eleven har ett regelbundet boende hos respektive förälder. Den förälder eller myndig elev som ansöker om ersättning för elevresa för växelvis boende ska i ansökan intyga att eleven har ett växelvis boende. För myndig elev med växelvis boende, intygar föräldrar i ansökan att eleven har ett växelvis boende. Resekort beviljas endast när avståndskriterierna är uppfyllda mellan hem och skola. Ansökan görs via e-tjänst.
Inackorderingsstöd är ett bidrag för kostnader för boende och hemresor för elever som på grund av lång restid måste bo inackorderad under sin studietid. Enligt skollagen ska hemkommunen lämna ekonomiskt stöd till elever i gymnasieskolan/anpassad gymnasieskola som behöver inackordering. Det kan beviljas till och med vårterminen det år eleven fyller 20 år.
För elever folkbokförda i Växjö kommun gäller följande vid ansökan om inackorderingsstöd:
- Eleven ska vara inskriven i gymnasieskola/ anpassad gymnasieskola och antagen i första hand
- Eleven ska studera på heltid
- Elevens ska ha en lång och besvärlig resväg eller att dagliga resor med allmänna kommunikationsmedel inte kan ske
- Eleven ska ha en skoldag inklusive res- och väntetid som uppgår till minst 11 timmar under 3 dagar per vecka eller restid inklusive väntetider uppgår till minst 3 timmar per skoldag. Om resdagen någon dag är kortare än 3 timmar måste den sammanlagda tiden per vecka uppgå till 15 timmar.
Normal skoldagstid innebär att skolan startar kl. 08:00 och avslutas kl. 16:00. Tillkommer gör också tiden från skoldagens slut tills dess att eleven är hemma i bostaden. Det är alltså inte elevens individuella schema som gäller.
Läs mer i vår riktlinje för elevresor och inackorderingsstöd i växjö kommun.
Inackorderingsstödet söker du via den som ansvarar för gymnasieutbildningarna i din hemkommun. Du som bor i Växjö kommun söker via utbildningsförvaltningen och e-tjänst som finns nedan. Har du inte bank-id och behöver blankett, mejla utbildningsnamnden@vaxjo.se.
Om du studerar på en fristående anpassad gymnasieskola kan du ansöka om inackorderingstillägg från CSN. Det hanteras inte av din hemkommun.
Läs mer för vad som gäller: Inackorderingstillägg – Bidrag på fristående gymnasieskola eller folkhögskola - CSN Länk till annan webbplats.
Elever som söker nationellt godkänd idrottsutbildning på annan kommuns skola, i en idrott som även anordnas av inom samverkansområdet, kan efter individuell bedömning bli förstahandsantagen och kan då beviljas inackorderingsstöd, om övriga riktlinjer för inackorderingsstöd är uppfyllda
För att få studera på allmän kurs ska eleven vara 18 år eller äldre, alternativt fylla 18 år under året. Växjö kommun ansvarar för att alla kommunens elever under 20 år får grund- och gymnasieutbildning, och att den är gratis i enlighet med Skollag 15 kap 18 §. Om eleven väljer folkhögskola är kommunen ersättningsskyldig för måltider, läromedel och eventuell elevresa. Det utgår inte något ytterligare bidrag för själva utbildningen till den arrangerande folkhögskolan, då deras verksamhet är statsbidragsfinansierat.
Läs mer i vår riktlinje för elever som löser gymnasieutbildning i folkhögskola
Inackorderingsbidrag, resebidrag eller elevresa - ansökan
Ersättning för elevresa, annan kommun - ansökan
Ersättning för elevresa vid växelvis boende - ansökan
Relaterade länkar
Relaterade dokument
Kontakter
-
Kungsmadskolan
Reception
Besöksadress
Sandsbrovägen 21T, Växjö
Postadress
Växjö kommun
Kungsmadskolan
Box 1222, 351 12 Växjö