Om sorg, trollkonster och humor

Ingela Johansson och Elin Sundström
25 augusti - 16 september 2023
Norra rummet

Utställningen Om sorg, trollkonster och humor greppar vård och omsorg, mellanmänskliga värden samt människans relation till sin naturmiljö idag och i framtiden.

Platsnära utforskningar i Östra Räppe och samtal med Växjö centrallasarett har lett konstnärerna Elin Sundström och Ingela Johansson till arkeologiska spår inom riksintresset Bergkvara, forntida kosmologier och djupa tidsperspektiv på omsorg. Arbetet har också väckt frågor om humorns varande inom vården och vilken inverkan en skiftande kulturpolitik har på konstnärens uppdrag i offentlig vårdmiljö samt hur det i förlängningen påverkar brukare, personal och anhöriga.

Vernissage 25 augusti klockan 17.00

Vi inviger utställningen och konstnärerna berättar om konstverken. Elin Sundström bjuder in kollegan Sigrid Holmwood till ett samtal om folktro, magiska objekt och nutidsmänniskans potentiellt positiva inverkan på sin omgivning.

Klockan 17.15

Konstnärerna Ingela Johansson och Elin Sundström hälsar välkomna tillsammans med Astrid Andergren Lilliehorn, Konsthandläggare Region Kronoberg samt Åsa-Viktoria från ArtPlatform. Konstnärerna ger en intro till utställningen tillsammans med curator Sara Rossling.

Klockan 18.00-19.00

Konstnärssamtal mellan Elin Sundström och konstnärskollegan Sigrid Holmwood.
Bubbel, snacks och fri entré!

Om uppdraget

Sedan januari 2023 har Johansson och Sundström jobbat på uppdrag av Region Kronoberg med syfte att ge en konstnärlig blick på planeringen av ett nytt sjukhusbygge i Räppe. Projektet har pågått i ett tidigt byggskede och handlat om att undersöka det befintliga Centrallasarettet CLV utifrån en tänkt flytt samt i relation till den nya platsens kultur- och naturvärden. När regionfullmäktige i juni 2023 beslutade att inte fortsätta med sjukhusbygget i Räppe var konstnärerna i slutfasen av sina uppdrag. Läget för vården i regionen är fortsatt aktuellt och sjukhussituationen söker nya lösningar och alternativ. I projektet har konstnärerna haft olika ingångar in i omsorgsfrågan som ger perspektiv på social omsorg, relationen människa - naturmiljö, kultur som resurs i vården ur ett brett perspektiv samt de sociala aspekterna av en omvandlingsprocess. På så sätt utgör konstnärernas arbete en grund även för andra projekt inom samma område, det vill säga konstens roll i vården och på platser för omsorg. Om sorg, trollkonster och humor är en av flera tillfälligt gestaltade och publika händelser av Ingela Johansson och Elin Sundström som görs på uppdrag av Region Kronoberg i samarbete med ArtPlatform och curator Sara Rossling

Om konstnärerna

Ingela Johanssons konstnärskap utforskar ofta individuella och kollektiva erfarenheter av historieskrivning i relation till större maktstrukturer. På senare år har hon intresserat sig för omsorgsfrågor, estetikens och konstnärens roll inom vårdmiljö. Johansson arbetar gärna i olika samarbeten och använder olika medier till sitt gestaltande som textil, video, installation och måleri. De senaste åren har hennes verk visats på bl.a. Bröhan Museum, Berlin, Luleåbiennalen, Södertälje Konsthall, och ArkDes (Stockholm). 2013 gav hon ut boken Strejkkonsten: Röster om kulturellt och politiskt arbete under och efter gruvstrejken 1969-70.

Elin Sundström har leran som huvudmaterial och arbetar ofta platsspecifikt, i nära dialog med landskapet. Hennes praktik omfattar Land Art, skulptur, installationer och performance. Många av hennes projekt handlar om vatten, som boken River-and-I (2021), en samling foton och texter från interventioner längs en å med syftet att komma nära och förstå vattendragets betydelse och natur.

Sigrid Holmwoods verk grundar sig i forskningsarbete kring framställning av färger från växter och deras koloniala historier. Hon har en persona som hon kallar ”The Peasant Painter” som utforskar kontrasten mellan bondefiguren vilken använts på olika håll i Europa för att konstruera nationalromantik och bönder som själva var målare.

Anna Kinbom arbetar med sånger och texter vilka utgör en bas för hennes performances. Vid sidan av konsten har hon arbetat över 20 år inom omsorgen. 2022 gav hon ut en publikation med texter och sångtexter (Cuestión Editora, Buenos Aires) inom ramen för ett residens med Curatorial Program for Research. De senaste åren har Kinbom gestaltat tider av förändring och detta har haft uttryck i installationer, liksom performance- och ljud- och videoverk. Hon har ställt ut på bl.a. Extension Art Space (2023), Whose Museum, Konsthall C, Konstväxlingar, Skanstull (2022), Celsius Projects och Konstepidemin (2021). Kinbom ingår i flera samarbeten, bl.a. SONG som ställer ut i AR-utställningen Vävda rum, som visas av Sveriges Konstföreningar sommaren 2023.

En omsorgsfull humoresk om situationen i vården
Den 9 september kl. 14.00

Ett event av konstnären Ingela Johansson som fokuserar på humorns förekomst och bruk i vården. Arrangeras i samband med utställningen Om sorg, trollkonster och humor.

Föreläsning

I sin blick på den nu slopade planeringen av nytt sjukhusbygge i Räppe, har konstnären Ingela Johansson tittat på healingkultur, humor som läkande kraft och projektet Humorvagnen som pågick i Växjö på 90-talet.

Performance

Konstnären Anna Kinbom tar med gitarren och framför sitt nyskrivna performanceverk Humor som glitch (2023). Glitchen är en störning eller bugg som orsakar ett tillfälligt avbrott och ur konstens perspektiv kan den ses som en öppning som ger utrymme för något annat.

Samtal

Konst- och vårdkollegorna Johansson och Kinbom samtalar om clownen, humorn och arbetsförhållandena inom omsorgen. Samtalet modereras av curator Sara Rossling.

Kontakter

 • Växjö konsthall

  Reception

  0470-414 75

  konsthall@vaxjo.se

  Besöksadress

  Besöksadress

  Västra Esplanaden 10, Växjö

  Postadress

  Postadress

  Växjö stadsbibliotek
  Växjö konsthall

  Västra Esplanaden 7

  35231 Växjö

  Övrigt

  Övrigt

  På midsommarafton och midsommardagen håller konsthallen stängt

   

  Ordinarie öppettider

  • Söndag och måndag stängt
  • Tisdag-fredag, klockan 12-18
  • Lördag klockan 12-16

  Fritt inträde

  Avvikande öppettider

Senast uppdaterad: 15 augusti 2023