Pilgrim på havet

23 maj - 27 maj 2023
Norra rummet

teckning av en segelbåt i oroligt vatten

Lars Wellton

Pilgrim på havet

Välkommen på födelsedagsfirande av Pär Lagerkvist! Vi firar med vernissage av utställningen Pilgrim på havet, med illustrationer av konstnären Lars Wellton. Vi bjuder på tårta och starkt kaffe.

Till detta tillkommer ett samtal lett av litteraturvetaren Piia Posti där biskop Fredrik Modéus och Pär Lagerkvist-samfundets Mikael Askander diskuterar Lagerkvists Pilgrim på havet. Gunnar Carlberg läser kortare utsnitt från romanen.

Det hela är ett fröjdefullt samarbete mellan Det fria ordets hus, Pär Lagerkvist-samfundet och Växjö konsthall.

Om Welltons illustrationer

Pär Lagerkvist föddes i Växjö den 23 maj 1891. Detta vill vi uppmärksamma genom en utställning och ett samtal kring en av Lagerkvists romaner, Pilgrim på havet. Växjö konsthall har förvärvat de 70 illustrationer som konstnären Lars Wellton tog fram för Pilgrim på havet. I den tryckta boken lyfter man ca fyrtio av dom. På konsthallen visas samtliga upp i original. Lars Wellton (1918-1992) var en svensk bildkonstnär och tecknare. Medverkar med illustrationer i flera kända svenska romaner, filmer och tidskrifter.

Utställningen är öppen mellan 23 maj och 27 maj 2023 i Norra rummet.

Om Pilgrim på havet

Den djupt symbolmättade romanen har i synnerhet två förgrundsgestalter: pilgrimen Tobias och sjörövaren Giovanni. Tiden då berättelsen utspelar sig är obestämd, men med tanke på det starka pilgrimstemat, anar jag att vi befinner oss nånstans i en tidig medeltid. Det är emellertid ovidkommande för skildringen i sig.

Tobias ska fara till Det heliga landet. Men istället för att åka med den ordinarie båten, som alla andra pilgrimer far med, ger han allt han äger åt skepparen på en skum skuta, som visar sig vara en båt full med sjörövare. En av dessa är den storbyggde Giovanni, som Tobias kommer nära. Giovanni öppnar med tiden sitt hjärta för Tobias, och berättar sin livshistoria för pilgrimen, att han var en präst, som hamnade i en passionerad kärlekshistoria — som med tiden ledde till att han hamnade på detta piratskepp, där han glädjer sig åt det råa, raka livet och hororna i hamnarna.

Kontakter

 • Växjö konsthall

  Reception

  0470-414 75

  konsthall@vaxjo.se

  Besöksadress

  Besöksadress

  Västra Esplanaden 10, Växjö

  Postadress

  Postadress

  Växjö stadsbibliotek
  Växjö konsthall

  Västra Esplanaden 7

  35231 Växjö

  Övrigt

  Övrigt

  Ordinarie öppettider

  • Söndag och måndag stängt
  • Tisdag-fredag, klockan 12-18
  • Lördag klockan 12-16

  Fritt inträde

  Avvikande öppettider

Senast uppdaterad: 29 maj 2023