Kulturskolans kurser

Vill du lära dig spela ett instrument, sjunga, dansa, spela teater eller skapa med bild och form? Då ska du söka till Kulturskolan. Vi erbjuder ett brett utbud av kurser inom musik, teater, dans och bild.

Undervisning sker i första hand i Växjö - på Kristineberg, samt BG Musikhuset och i lokaler på Norrtullskolan. Vi har även verksamhet på vissa grundskolor i Växjö kommun.
Respektive lärare brukar informera på berörd skola vilken/vilka kurser som i dessa fall finns att söka till.

Lediga kursplatser

Kulturskolan - ansökan om plats

Kurser för barn och unga med kognitiva funktionsvariationer

Kulturskolan har en gedigen erfarenhet från arbete med barn och unga med funktionsvariation. Våra lärare är speciellt utbildade för att göra undervisningen så bra som möjligt.

Kulturkul

Vi träffas på Kulturskolan på torsdagar klockan 17.00-17.45.

För mer information om kursen

Matilda Bremer
e-post: matilda.bremer@vaxjo.se

Vi har kurser för dig som vill ta ditt musicerande ett steg längre. Här kan du läsa om Musiktillägget, Musikteori ocoh Musik Special.

Musiktillägget

För dig som ska börja på en kommunal gymnasieskola och är extra intresserad av musik, finns möjlighet att välja musiktillägget. För att ha möjlighet att tillgodogöra dig studierna bör du ha goda förkunskaper i musik och för åldern hög nivå på ditt instrument.

Du söker musiktillägget som ditt individuella val på gymnasieskolan. Musiktillägget anordnas i samverkan mellan Kulturskolan och de kommunala gymnasieskolorna. Utbildningen består av två delar, en gemensam och en individuell. Den gemensamma delen består av följande kurser: Ensemble 1 MUSENS01, Körsång 1 MUSKÖS01, Estetisk kommunikation ESTEST01.

Mer information på skolverkets webbplats Länk till annan webbplats.

I den individuella delen får du undervisning i ditt huvudinstrument på Kulturskolan. I mån av plats kan du även få spela ytterligare instrument. Elev och lärare gör kursplaneringen tillsammans. Antalet platser är begränsat och alla som söker får inför kommande läsår göra ett intagningsprov/musikalitetsanalys i mars/april.

Musikteori

Kursen vänder sig till dig som sjunger eller spelar instrument och som vill utveckla ditt musikspråk och gehör, lära dig förstå och läsa noter och få träning i att analysera och skapa musik. Kursen finns i olika nivåer och man anger vid ansökan vilken nivå man söker tilll. Tänker du söka musiktillägget, ES eller högre utbildning, har du god hjälp av Kulturskolans teorikurs. Dels har du nytta av teoretiska kunskaper när du går din utbildning och dels är ofta teoriprov en del i ansökan till högre utbildningar.

Musikteori grundkurs

Här får du en genomgång av musikens olika beståndsdelar:  melodi, rytm, skalor, tonart. puls, taktart, intervall och ackord. Du tränar gehöret genom imitationsövningar och att lyssna och notera enkla notuppgifter. Du får också prova på att skriva musik för ditt eget instrument.
Grundkurs för dig som går i åk 9.

Musikteori grund- och fortsättningskurs

Du tränar gehöret genom att lyssna och notera melodi och rytm. Du lär dig harmonisera melodier och förstå ackordens funktion. Du får prova på att skriva bas- och överstämma. Kursen innehåller också musiklyssning med form- och musikanalys.
För dig som kommer göra antagningsprov til folkhögskola eller högre musikutbildning är detta en viktig förberedelsekurs.
Grund- och fortsättningskurs för dig som går i gymnasiet.

Musikteori med pianot som grund

Du lär dig hur ackord byggs upp och hur man spelar dem i olika stilar och sammanhang. Du utvecklar dina ackordkunskaper för att förstå och analysera olika musikstycken. Du lär dig också ackompanjera efter ackordsanalys. Vi kommer att arbeta med gemensamt material, men också med sådana stycken som du själv spelar eller sjunger.
Ange under övrig information vilken nivå du söker till.

Musik Special

Vill du fördjupa dina kunskaper i musik? Då kan Kulturskolans Musik Special vara något för dig. Kursen är tänkt för befintliga elever på Kulturskolan upp till årskurs 9 som vill lägga mer tyngd på sitt musicerande.
Du får längre tid, 40 minuter/vecka, i ditt huvudinstrument. Dessutom får du undervisning i teori och scenisk beredskap, där du tränar dig på konsertframträdanden. Prata med din lärare om du är intresserad av detta. Kursen är 2-årig.

Är du intresserad av teckning, måleri, skulptur eller digitalt bildskapande? Välkommen att söka till våra bildkurser där vi provar olika tekniker, material och medier.

Bild

Bildundervisningen på Kulturskolan är till för dig som tycker om att göra bilder. I bildkursen får du prova många olika material, som blyerts, kol, tusch, färg, gips, lera och mycket mer.
Kursen vänder sig till dig som är 8 år eller äldre.

Digital bildkurs

I kursen får du möljlighet att prova olika digitala uttrycksformer såsom fotografi, animation, digitalt bildskapande, film mm.
Vi kommer även arbeta med mer traditionella bildtekniker som underlag för digitala projekt.
I kursen använder vi systemkamera, dator och Ipad.
Kursen vänder sig till dig som går i mellanstadiet, åk 4-6.

Formkurs 

I denna kurs får du utforska det tredimensionella skapandet genom olika material såsom lera, gips, ståltråd, återbruksmaterial, organiska material och papier-maché. Tyngdpunkten kommer ligga på lera och du får testa på olika keramiska tekniker som skulptering och drejning. I kursen ges möjlighet till självständigt arbete och egna projekt med individuell handledning. Med fantasi och kreativitet får du utveckla din formkänsla.  Kursen vänder sig till dig som är 13-19 år, och går lägst i åk 7.

Dans är en konst- och träningsform där du får möjlighet till att utforska och utveckla din kropp och dess rörelsespråk. Genom att utöva dans främjar du bland annat din motorik och koordination, kreativitet och eget skapande samt ditt konstnärliga uttryck och musikalisk gestaltning.

Dans innebär även disciplin och engagemang men framförallt dansglädje! Vi har kurser både för dig som är nybörjare men även för dig med tidigare danserfarenhet. Våra nivåer sträcker sig från nybörjare till avancerad och det finns något för alla åldrar. Vid ansökan uppger du dina tidigare danserfarenheter så att vi kan placera dig i rätt grupp. Välkommen att utforska våra kurser i dans.

Barndans

4-5 år

Barndans är dans på barnens villkor! Tillsammans utforskar vi vad vi kan göra med våra kroppar, hur vi kan röra oss på olika sätt och hur musiken får oss att känna olika känslor. Under lekfulla former övar vi på rörelse, motorik, rytmik och samspel. Fantasi, danslek och teater sätts i fokus och barnen får utlopp för sin rörelse- och dansglädje!

Dansmix

Under lekfulla former får barnen möjlighet till ett fortsatt utforskande av rörelse, motorik, rytmik och samspel. Tillsammans tränar vi på kroppskontroll och kroppsmedvetenhet i olika övningar som utmanar barnens balans, stabilitet och flexibilitet. Med betoning på det lustfyllda utforskas olika dansgenrer så som jazzdans, streetdance och balett.

Jazzdans

Från 8 år

Jazzdansen utvecklades i USA under sent 1800-tal och har influenser av afrikansk, västindisk och europeisk kultur. På senare tid influerades jazzdansen även av baletten vilket i sin tur påverkade jazzdansens sceniska uttryck. Jazzdans är en dansgenre som definieras av fem grundläggande element - dynamik, låg tyngdpunkt, musikalitet, form och uttryck. Rörelsespråket består av rytm, energi, teknik, lekfullhet och kraft som blandas med kreativitet och glädje.

Streetdance

Från 8 år

Streetdance som dansgenre är ett paraplybegrepp för flertalet stilar så som hiphop, popping, locking, breaking och house. Med ett starkt ursprung i hiphopkulturen fokuserar genren på groove, tyngd, dynamik, musikalitet, uttryck och improvisation. Med dess “dåliga hållning”, brutna linjer och explosiva rörelser skiljer sig streetdancen åt från jazzdansen.

Balett

Finns numera från 6 år

Baletten har sitt verkliga ursprung från Italien men det var först i Frankrike som dansformen blev riktigt populär. Dansgenren har en utpräglad teknik som bygger på styrka, flexibilitet och linjer. Teknikarbetet vid balettstången varvas med övningar ute på golvet så som piruetter, hopp och kombinationer. Fokus ligger på att finna balettens estetiska uttryck.

Lyrisk jazz

Från 13 år

Lyrisk jazzdans är en stil inom jazzdansen som främst fokuserar på uttryck och musikalisk gestaltning. En stor del av den lyriska jazzdansen är att väcka liv i låttexten och artistens artikulering av den samt skapa rörelser som dramatiserar textens betydelse. Denna dansstil bygger på teknik, musikalitet, flexibilitet och akrobatik.

Dans Special

Från 13 år

Dans Special är en fördjupningskurs för dig som vill satsa mer på dansen. I Dans Special får du prova på olika dansgenrer som modern/nutida dans, jazzdans, balett och streetdance. I kursen får du möjlighet att utveckla din dans och din teknik. Dans Special arbetar även med en bred repertoar och koreografi i olika sceniska sammanhang. För att bli antagen till kursen krävs det att du gör en audition varje läsår under vårterminen. Information om audition meddelas av danslärarna.
I kursen ingår 2 dansklasser i veckan, en tekniklektion och en danslektion.

Dans- och scenproduktion - NYHET fr.o.m HT 2023

Från 15 år

Dans- och scenproduktion är en fördjupningskurs för dig som brinner för dans och som gärna vill vidareutbilda dig inom dans i framtiden. Kursen erbjuder dig som elev möjlighet till en fördjupad insikt av de olika dansgenrerna – modern/nutida dans, jazzdans, balett och streetdance. Vi arbetar med en bred repertoar och koreografi i olika sceniska sammanhang och lägger även mycket tyngd vid expressivitet och musikalisk gestaltning. För att bli antagen till kursen krävs det att du gör en audition varje läsår under vårterminen. Information om audition meddelas av danslärarna.
I kursen ingår 2 dansklasser i veckan, en tekniklektion och en danslektion.

Modern och Nutida dans - NYHET fr.o.m HT 2023

Från 13 år

Den moderna och nutida dansen startade som en revolt mot den klassiska baletten.
Ett nytt rörelsespråk växte fram där geometri blev en stark grund där samspelet mellan symmetri och asymmetri utforskas. En av de stora delarna av modern och nutida dans är det typiska arbetet nära golvet där olika rörelser och vägar utforskas. Rörelsespråket består av flödande rörelser, improvisation, låg tyngdpunkt, andning, akrobatik och smidighet med en stor konstnärlig aspekt växlande mellan typiska dansrörelser och vardagsrörelser.

Danssalar

Våra danskurser har vi i Nortullskolans fina danssalar. Två salar finns i en separat byggnad som är belägna längs Skolgatan, med ingång från gården.

Kläder

Ha gärna bekväma kläder som det är lätt att röra sig i. De som går barndans bör vara barfota och streetdansarna bör ha gympaskor.

Gruppindelning

Läraren gör gruppindelning och har också rätt att flytta barn nivåmässigt för att få undervisningen så bra som möjligt för alla.

Föräldrar

Vid första lektionstillfällena får föräldrarna vara med om de vill, men därefter vill vi gärna att föräldrarna väntar utanför danssalen under lektionen. Många barn tycker det är jobbigt med "publik". Är detta ett problem, kontakta läraren. Tänk på att vårt ansvar för barnen bara är under lektionstid. Före och efter är det föräldrarnas. Kom i tid när ni ska hämta ert barn!

Inställda lektioner

Tyvärr kan en lektion behöva ställas in med kort varsel. Vi ber därför att ni som skjutsar barnen att följa med in till lektionssalen. Det är viktigt att ni har angivit aktuella kontakuppgifter (mejl och mobilnummer)  så att ni nås av meddelanden från Kulturskolan.

Kostnad

Våra kurser kostar 950 kr/termin. Räkning skickas ut i mitten av terminen. Vill du dansa fler gånger i veckan pratar du med din lärare som ser om det finns plats för dig i en annan grupp. Att gå på två lektioner i veckan kostar 1 650 kr/termin. Vill du dansa fler gånger i veckan är avgiften 2200 kr/termin.

Drama handlar om att lära känna sig själv och hur man fungerar i grupp. Vi arbetar med upplevelsen genom olika övningar och använder kroppens sinnen och uttrycksmöjligheter.

Teater är mötet med publiken och utgår från grundläggande drama-övningar. Vi går in i en kararktär och tillsammans berättar vi en historia som framställs genom en teaterföreställning.

Dramalek

För de yngsta, 4-6 år. I kursen får du lära känna dig själv och jobba med andra i grupp. Vi utgår från dramalek, sagor och fantasi. Vi lägger vikt på samarbete, självförtroende, lust och koncentration.

Teater grundkurs

I grundkursen bygger vi förutsättningar för fortsatt skapande.
Vi bygger självkänsla och trygghet både för var och en och tillsammans i grupp.
Vi rör även vid grunderna i teater, såsom improvisation, kroppsmedvetenhet, rumsmedvetenhet och karaktärsarbete.
Vi utgår från gruppnivå.
Drama/tetaerlärare avgör gruppindelning utifrån ålder och och nivå föra tt undervisningen ska bli så bra som möjligt för varje elev.

Teater Special

En fördjupande kurs inom teater med inriktning mot scenproduktion.
I kursen arbetar vi praktistk med skådespelarteknik, röst och rörelse, scenisk gestaltning samt pjäs-och rollanalys.

Vi utgår från en pjäs som presenteras under höstterminen och arbetar under läsåret mot en scenproduktion.
I arbetet möter vi också teaterns andra yrkeskategorier så som regi, koreografi, ljus/ljud, kostym, smink/mask.

Antagning sker via intervju och kortare scenprov i form av gruppövningar samt en scen som du framför för oss.

Du kan välja mellan många olika instrument. Lektionerna sker oftast i mindre grupp. För de flesta instrumenten finns det även möjlighet att spela i orkester.

Instrumenthyra

Ganska snart efter du blivit antagen till Kulturskolan behöver du skaffa ett eget instrument att spela på. Kulturskolan har vissa instrument som du kan hyra för 400 kr/termin. Hos oss kan du hyra fiol, altfiol, cello, kontrabas och oboe och fagott. Vi har även förskoleinstrument, såsom små trumpeter, små tromboner och små klarinetter. Övriga instrument kan du hyra eller köpa i en musikaffär.

Piano

Pianots klang kan du använda på många olika sätt. Från den mjukaste och innerligaste melodin till de mest storslagna och pampiga ackordkaskader. Pianot har en naturlig plats i många olika musikstilar och är både ett solo- och ensembleinstrument.
För att gå pianokursen behöver du ett fullstort instrument med pedal.
Antingen ett akustiskt instrument eller digitalpiano med vägda och anslagskänsliga tangenter. Till piano kan du ansöka från 6 års ålder.

Blåsinstrument

Att spela blåsinstrument på Kulturskolan innebär en stor och aktiv gemenskap. Vi har undervisning i flera olika blåsinstrument med olika karaktärer. Lämplig ålder att börja med respektive instrument: trumpet 5 år, Tvärflöjt 6 år, Blockflöjt 7 år, Saxofon 8 år, Oboe 9 år, Fagott 9 år, Valthorn, Baryton, Trombon och Tuba från 6 år. Vi har även orkesterverksamhet som är frivillig att delta i och för dig som redan spelar ett instrument vid Kulturskolan är orkestern avgiftsfri.

Stråkinstrument

Instrumenten fiol, altfiol, cello och kontrabas bildar stråkfamiljen. Du kan börja spela ett stråkinstrument från 6 års ålder. Stråkinstrumenten är bra nybörjarinstrument eftersom de finns i barnstorlekar. Vi har orkestrar på olika nivåer, vilket gör det möjligt för dig att spela i orkester under hela din tid på Kulturskolan.

Suzuki

Vi har också undervisning i suzukifiol och suzukicello och suzukitrombon.
Kursen i fiol och cello vänder sig till barn mellan 4 och 6 år.
När det gäller trombone är kursen från 6 år.
I suzukimetoden lär man sig spela precis som man lär sig prata – genom att lyssna och härma. Man har lektion två gånger i veckan, en gång enskilt och en gång i grupp. Föräldramedverkan är viktigt.

Gitarr

Gitarr är ett av Kulturskolans populäraste instrument och du kan börja spela när du är 8 år. Om du väljer att spela gitarr får du lära dig såväl klassiskt fingerspel efter noter som att kompa och spela ackord. Du har också möjlighet att delta i gitarrorkester, kammarmusikensembler samt folkmusikensemble.

Banjo

Du får lära dig spela femsträngad banjo i så kallad trefingers- eller Scruggsstil.
Instrumentet är tätt förknippat med musikgenren bluegrass men förekommer även i modern pop/rock-musik. Bluegrass har rötterna i amerikansk, brittisk och irländsk folkmusik. Det går ofta snabbt och är väldigt svängigt! Deltar du i kursen får du även möjlighet att delta i Kulturskolans egen Bluegrassensemble.
Lämplig ålder att börja spela är 9 år.

Elgitarr

Du kan börja spela elgitarr från 10 års ålder. Elgitarren används framför allt inom rock, jazz och populärmusik, men även allt mer inom klassisk musik. Vi övar både solospel, skalor och komp och så småningom kanske du kan spela i en grupp tillsammans med andra.

Elbas

Du kan börja spela elbas på Kulturskolan när du är 10 år. Elbasen är viktig i många sammanhang, till exempel i jazz- och rockgrupper. Vi övar solospel, komp, skalor och teknik. Så småningom kan du kanske vara med i någon av våra grupper.

Slagverk

Du får träna kompstilar på trumset, göra rytmiska övingar och träna notläsning. Du får också prova de andra instrumenten i slagverksfamiljen, till exempel marimba eller puka.
Lämplig ålder att börja spela trummor är 9 år.

Marimba

Marimba är ett spännande instrument med en fantastisk klang som går rakt in i hjärtat. Du får lära dig melodier, basgångar, ackord och rytmer från olika delar av världen. Vi spelar kända och okända stycken och blandar klassisk musik, folkmusik och musik från filmens värld.

Kursen riktar sig till elever 6-7 år och passar dig som har fantasi och gillar att skapa i olika material, som gillar du att sjunga, dansa och spela teater! Kursen pågår ett läsår.

Vi träffas varje fredag 14.00-15.15 på Kulturskolan för att gå på upptäcksfärd i skapandets värld!

I Kultörerna önskar vi att barnen ska få möjlighet att utvecklas genom ett samspel mellan olika kulturella uttryck som färg, form, rytm, rörelse, drama, sång och musik:  

 • att de får jobba med alla sinnen.
 • att de har roligt och utvecklar sin förmåga att uttrycka sig själva i olika former och att barnen inspireras och förbereds för andra kurser på Kulturskolan.

Vi önskar att skapa ett rum för barnen där de kan växa i mod och kunskap. 

Begränsat antal kursplatser.

Vi har kurser för dig som vill skapa och komponera musik. Kulturskolan erbjuder även en musikkurs för de allra yngsta.

Komposition/låtskapande

Komposition/låtskapande är en kurs för dig som vill lära dig skriva eller redan skriver egna låtar. Du har kanske gjort 8 takter men kommer inte vidare, eller har gjort en melodi men hittar inte ackorden. Kursen passar även dig som inte spelar ett instrument eller läser noter, men som ändå vill skriva musik. Vi använder datorn för att höra hur musiken låter. Ålder för att kunna komma in på vår kurs i Komposition/låtskapande är 12 år.

Musikal Bas

Musikalkursen är indelad i åldersgrupper:
7-8 år
9-10 år
11-12 år
13 år och uppåt
I kursen får du lära dig grunderna i sång, dans och teater. Du får även göra mindre framföranden och uppspel.

Musikal Special

Musikal Special riktar dig som går lägst i årskurs 9. Kursen passar dig som vill fördjupa dig inom musikalområdet. Under året arbetar vi med en musikalproduktion som vi jobbar fram tillsammans. För att ha möjlighet att komma med i kursen behöver du göra en ansökan till Kulturskolan samt ha någon form av erfarenhet av sång, dans och teater. Inför varje nytt läsår hålls en audition för nya elever.

På Studio 17 kan du bland annat lära dig musik, bild och dans. Kurserna börjar när din skoldag är slut och riktar sig till dig som är elev på Centrumskolan eller Braås skola och går i årskurs F-9. Kurserna på Studio 17 är gratis.

Plats för Studio 17

Undervisningen sker på Centrumskolan och Braås skola.

Kurser på Studio 17

Kurskatalog för Studio 17 Länk till annan webbplats.

För mer information om Studio 17

Hans Parment
E-post: hans.parment@vaxjo.se

Personnummer/skyddade personuppgifter

Om du saknar personnummer eller har behov av särskild hantering av skyddade personuppgifter, kontakta Kulturskolan för manuell registrering: hans.parment@vaxjo.se

Det är roligt att sjunga! Hos Kulturskolan kan du utveckla din sångröst och få inblick i olika musikaliska genrer

Vi erbjuder en bred sångverksamhet fördelat på körer, sångensembler och solosång. Du kan börja redan som 7-åring och fortsätta under hela din skoltid.

Så här är sångverksamheten upplagd:

 • Svalorna, pojkar och flickor, årskurs 1-3
 • Sånglärkan, pojkar och flickor, årskurs 1-3
 • SingSång, flickor, årskurs 4-6
 • Robertkören, pojkar från årskurs 4 till målbrottet
 • Ta Ton, startgrupp
 • Sonetten, flickor, högstadiet och gymnasiet
 • Charles-Ingvarkören, pojkar från målbrottet och uppåt
 • Gymnasie-ensemble, för elever som går Musiktillägget med sång som huvudämne eller andra med mycket goda vokala förkunskaper
 • Solosång i grupp eller enskilt. De flesta elever börjar i någon av körerna och erbjuds så småningom plats i solosång om intresse finns.

Medverkan i kör kostar 400 kr/termin. För de som går ämneskurs sång är medverkan i kör avgiftsfritt.

Kontakter

Senast uppdaterad: 6 februari 2024