Roland Persson, In the shade of the sun

In the shade of the sun handlar om att bygga upp en tillvaro på nytt, att utifrån dem förutsättningar man har, skapa en ny tillvaro. In the shade of the sun handlar också om det fragila, i alla små delar som måste falla på plats och den sårbarhet och styrka som finns i att byta land och tillvaro.

Jag vill formulera och se minnesmärket som ett försök att beskriva både en utsatthet eller ett tillstånd där man helt plötsligt är på en ny plats med nya kulturella regler, seder och natur. Samt den möjlighet denna nya plats kan ge. Att på ett humoristiskt och en smula paradoxalt sätt närma sig detta uppdrag. Jag vill lägga det på en plats med mycket sol och nära vattnet av Växjösjön.

I begreppet invandring finns det så många ingångar, så många synsätt att det är helt omöjligt att ha en generell syn på det hela, det går inte. Det innehåller så många aspekter och olika mänskliga situationer. Det som är gemensamt för dem alla är den geografiska förflyttningen. Spektrumet kan vara allt mellan att ha funnit kärlek i detta land till att under dem mest vidriga förhållanden ha flytt. Allt detta ryms inom ordet invandring.

Min utgångspunkt har inte varit att göra ett symboliskt verk eller ett generellt verk som är representativt för invandrare. Utan det är ett försök att på ett poetiskt sätt skapa en bild att gå in i. Den kanske ställer vissa frågor om invandring eller att starta om på en ny plats, men den är framförallt tänkt att vara en plats att vara kring, kanske sitta ner en stund vid. Det är ett förslag till minnesmärke som är mer ett själsligt tillstånd och som jag tror att många kan relatera till, på ett grundläggande och mänskligt sätt.

Jag tycker ofta om när jag ser möbler ute och sätter mig gärna i en fåtölj som står på gatan, t.ex. utanför en Loppis. Det är tänkt att man även ska kunna nyttja dessa möbler. Allt är gjort i brons och kommer att vara visuellt väldigt nära verkligheten men det är en annan slags värld än verkligheten, en förskjutning. Allt är ju en slags förflyttning där dessa möbler står under det vackra parasollet.

Föremålen kommer att vara saker jag fått eller hittat, från flera delar av världen.

Skulpturgruppen består av ett stort gammalt skåp, ett antal mattor, ett par dukar en bok, en plaststol, en sovsäck, en lampa samt ett stort parasoll och ev. andra möbler som dyker upp under projektets gång. Allt gjuts i brons och bemålas med en tvåkomponents färg som kommer att hålla under mycket lång tid. En lampa kommer att vara monterad i lampskärmen som kommer att vara

inkopplad till den allmänna belysningen och således tändas när det är mörkt. Stolen är tänkt att kunna sittas på. Mattorna fungerar både som något väldigt hemvant något fundamentalt, en matta, något som för mig står för något hemvant. Men dem ger också en Poetiska förskjutningen, dem bråkar lite med verket. Parasollet kommer att ha en spets i kanten och ett stort afrikanskt mönster målat på sig, den har även tofsar och annat som kommer att pryda den, den blir drygt två meter i omkrets och ca 4 meter hög, gjuten och tillverkad i brons. Den är tänkt att ha en slags prakt och överflöd över sig.

Inspirationen till den är bl.a. från bilder av kungar och höga personer som har haft lyxen att kunna befinna sig i skuggan, en slags lågmäld ide om ett skönt liv. Den är också en blandning av olika kulturella uttryck. Färgmässigt kommer skulpturgruppen att ha ett överflöd i sig och vara en intensiv punkt i miljön vid vattnet, den kommer att vara något helt annat som bryter av.

Platsen är tänkt att vara nära stranden av Växjösjön. Jag föreslår två platser båda med en strand nära sig och en populär plats att vara på speciellt sommar tid. Förankring i form av ett fundament gjutet i svart betong för att ge en avgränsning och en slags upphöjdhet. Allt bultas fast i fundamentet.

Min ide är att uppföra en skulpturgrupp som har många olika ingångar. Där allt inte är helt tydligt för tolkning. Vill skapa en plats för skydd mot solen, en stillsam praktfullhet med det vardagliga som utgångspunkt och en slags humor av olika möten. Ett minnesmärke där man kan sitta och delta i ett sceneri för en stund. Sätt dig ner och titta ut över Växjösjön i skydd av parasollet mot solen.

// Roland Persson

Mer information om konstverket "In the shade of the sun" av Roland Persson , 8 MB, öppnas i nytt fönster..

Kontakter

 • Växjö konsthall

  Reception

  0470-414 75

  konsthall@vaxjo.se

  Besöksadress

  Besöksadress

  Västra Esplanaden 10, Växjö

  Postadress

  Postadress

  Växjö stadsbibliotek
  Växjö konsthall

  Västra Esplanaden 7

  35231 Växjö

  Övrigt

  Övrigt

  Ordinarie öppettider

  • Söndag och måndag stängt
  • Tisdag-fredag, klockan 12-18
  • Lördag klockan 12-16

  Fritt inträde

  Avvikande öppettider

Senast uppdaterad: 23 augusti 2022