Särskilda boenden i Växjö kommun

I Växjö finns 12 kommunala särskilda boenden och ett tillfälligt boende med korttidsplatser. Det finns dessutom fem boenden som drivs av privata utförare. Här kan du läsa mer om boendena och se bilder på hur det ser ut.

Detta är ett särskilt boende

Ett särskilt boende är till för dig som har behov av vård, omsorg och tillsyn dygnet runt. På ett särskilt boende finns personal tillgänglig alla dygnets timmar. Du bor i egen lägenhet med tillgång till gemensamma lokaler med möjlighet till samvaro, måltider och aktiviteter. Det finns trygghetslarm installerat i varje lägenhet. Du får ett hyreskontrakt på lägenheten och möblerar med egna möbler, förutom säng och madrass som finns i varje lägenhet.

Alla särskilda boenden serverar frukost, lunch och kvällsmat varje dag, plus mellanmål, eftermiddagsfika och vid behov även nattmål. Alla omsorgstagare kan välja mellan två olika rätter på lunchen och det serveras specialkost på samtliga boenden. Måltiderna är viktiga och där står hela måltidsupplevelsen i centrum.

Att besöka ett särskilt boende

Du som är närstående till en person som bor på särskilt boende är viktig, därför är du alltid välkommen på besök. För att skapa en lugn och trygg miljö för de boende är det några saker du gärna får tänka på:

  • Såklart hälsar du på när du vill i din närståendes lägenhet. Det är bra om besöken sker just där eftersom de boende behöver ha en lugn och trygg miljö i de gemensamma utrymmerna.
  • Vid till exempel födelsedagsfiranden eller om det kommer större sällskap finns det möjlighet att låna sällskapsrum eller andra utrymmen. Ibland kan du behöva boka lokalen, kolla därför vad som gäller på det specifika boendet du ska besöka genom att prata med enhetschefen.
  • Det kan vara bra att veta att under måltiderna har personalen svårt att prata med dig som anhörig och svara på eventuella frågor.
  • Det går bra att ta med blommor, men tänk på att boende såväl som personal kan vara allergiska, undvik gärna därför blommor med stark doft.
  • På en del boenden kan du som närstående äta eller fika i restaurangen, till självkostnadspris. Kolla vad som gäller för det boendet just du ska besöka.

Om dörrarna till boendet är låsta, ring på porttelefonen som finns vid entréerna. Det finns alltid information på dörrarna till boendena om hur du kommer in.

Kommunala särskilda boenden

Birkagården ligger i bostadsområdet öster i Växjö. I kvarteret Trädarn finns gångstråk och en pergola för att avnjuta en vacker dag i.

På Birkagården finns 26 lägenheter på cirka 30 kvadratmeter fördelat på två våningar. På varje våning finns en gemensamhetsbalkong. Lägenheterna har franska balkonger.
I varje lägenhet finns en höj-och sänkbar säng. Lägenheten är även utrustade med skenor till taklyft. I köksdelen finns trinettkök och uttag till kaffekokare eller liknande. I övrigt möblerar du din lägenhet själv.

Birkagårdens entré
Birkagårdens trädgård
Allmänna utrymmen på Birkagården
Möblerad lägenhet på Birkagården

Besöksadress

Birkagården
Vildparksgatan 14
352 41 Växjö

Kontaktuppgifter

Enheter

Borgmästarens särskilda boende ligger centralt beläget på väster i Växjö.
Här är det nära till centrum och vi erbjuder stora och ljusa lägenheter med tillgång till trevliga gemensamma uterummen och fina uteplatser. Några lägenheter är särskilt riktade till personer med demens.

På Borgmästaren finns 61 lägenheter fördelade på två plan, du har antingen uteplats eller balkong. Lägenheterna varierar mellan 47-65 kvadratmeter. Några av lägenheterna är parlägenheter. Alla lägenheter är utrustade med en säng samt toalett, dusch och kök. Samtliga avdelningar har gemensamma utrymmen som kök, matsal och vardagsrum. Här finns en trivsam utemiljö med goda möjligheter till promenader och utevistelser.

Borgmästaren har tre avdelningar, Grönt, Blått och Borgen. Borgen är en demensenhet med tolv platser.

Trädgården utanför Borgmästaren
Utsikt från en balkong på Borgmästaren
Allmänna utrymmen på Borgmästaren
Allmänna utrymmen på Borgmästaren

Besöksadress

Borgmästaren
Borgmästaregatan 24
352 36 Växjö

Kontaktuppgifter

Enhetschefer

Sjuksköterska

Enheter

Det särskilda boendet Bågen är beläget i Teleborgs centrum. Här har du närhet till både mataffär, vårdcentral, apotek och tandläkare samt vacker natur runt sjön Trummen. Majoriteten av lägenheterna har egen uteplats eller balkong. Några lägenheter är särskilt riktade till personer med demens.

Bågens 51 lägenheter är fördelade över fyra plan, varav sju lägenheter utgör en demensavdelning på entréplan. I lägenheterna finns vardagsrum med köksdel, sovrum, toalett och oftast balkong/uteplats. Alla lägenheter är utrustade med vårdsäng, madrass och taklift i sovrummet. Varje avdelning har en gemensam matsal/allrum. Här finns en fin trädgård både på baksidan och framsidan av huset, och ett växthus för aktivitet och som förlänger säsongen utomhus.

Baksidan och trädgården på Bågen
Växthuset och innergården på Bågen
Allmänna utrymmen på Bågen
Möblerad lägenhet på Bågen

Besöksadress

Bågen
Smedsvängen 9
352 54 Växjö

Kontaktuppgifter

Enhetschefer

Sjuksköterska

Enheter

Evelid är ett boende som bedriver tillfälliga placeringar i form av korttidsplatser och växelvård för dig som är i behov av tillfällig vård och omsorg. Tillfällig placering på Evelid är ett biståndsbedömt beslut enligt socialtjänstlagen och beviljas av handläggare. Beslut om tillfällig placering är alltid tidsbegränsat och följs upp regelbundet. Evelid ligger alldeles nära friluftsparadiset Evedal i Växjö.

Evelid har 68 tillfälliga platser som är fördelade på åtta enheter. Det finns tillfälliga platser fördelade på enkel- och dubbelrum. Rummen är möblerade och det finns tillgång till trygghetslarm. Här finns även gemensamma utrymmen med möjlighet till aktiviteter och gemenskap med andra. Evelid har en vacker omgivning med fina innergårdar där aktiviteter sker när vädret tillåter.

Entrén till Evelid

Hagalund ligger centralt i Hovshaga centrum. Här har du närhet till både affär, apotek, frisör, bibliotek med mera. Det är goda bussförbindelser till och från boendet.

Lägenheterna på Hagalund är på cirka 40 kvadratmeter. Säng samt basmadrass ingår i varje lägenhet. Lägenheterna har pentry samt kylskåp med litet frysfack. varje lägenhet har sovrum och ett vardagsrum. Trådlöst nätverk finns på hela boendet och det är förberett för wifi i varje lägenhet.

Hagalund har 62 lägenheter som är fördelade på fyra plan, varav två plan med demensinriktning. På varje plan finns det stora balkonger. På bottenplanet är trädgården precis utanför. Trädgård finns även på fram och baksidan.

Innergård på Hagalund
Hagalunds innergård
Allmänna utrymmen på Hagalund
Exempel på möblerad lägenhet på Hagalund

Besöksadress

Hagalund
Pomonavägen 4
352 66 Växjö

Kontaktuppgifter

Enhetschefer

Sjuksköterskor

Enheter

Det särskilda boendet Kinnevaldsgården ligger i Vederslöv, cirka 1 mil söder om Växjö.
Kinnevaldsgården ligger i ett naturskönt område med ett stenkast från sjön. Runt omkring finns det skog och åkermark. Kyrkan ligger på promenadavstånd.

På Kinnevaldsgården finns 23 lägenheter fördelat på tre avdelningar. Lägenheterna varierar mellan 29-37 kvadratmeter. Alla lägenheter ligger på markplan med en egen balkong. Här finns en stor gemensam uteplats med grill, där man kan sitta och njuta och flera gemensamma utrymmen för social samvaro. På Kinnevaldsgården finns ett solrum som kan användas året om samt en liten spa- avdelning. Frisör och fotvårdsterapeut kommer regelbundet för de som önskar.

Exteriör Kinnevaldsgården
innergården på Kinnevaldsgården
Matsalen på Kinnevaldsgården
omöblerad lägenhet på Kinnevaldsgården

Besöksadress

Kinnevaldsgården
Ljungsåkravägen 4
355 94 Vederslöv

Kontaktuppgifter

Enheter

Det särskilda boendet Kvarngården är beläget i Ingelstad, en ort söder om Växjö. Kvarngården ligger mitt i Ingelstad med naturen nära inpå.

Kvarngården har 33 lägenheter som är fördelade på två plan. Kvarngården har en demensavdelning på övre plan med åtta lägenheter. Varje lägenhet på boendet har två sammanhängande rum och utformningen och storleken varierar på lägenheterna. Utanför Kvarngården finns en park och ett vattendrag som rinner precis bredvid. Runt boendet finns fina promenadstråk. Kvarngården har också en innegård och en boulebana.

Kvarngårdens entré
Innergård på Kvarngården
Allmänna utrymmen på Kvarngården
Exempel på möblerad lägenhet på Kvarngården

Besöksadress

Gamla Växjövägen 21, 355 72 Ingelstad

Kontaktuppgifter

Enheter

Lammengatan i Lammhult är ett särskilt boende för äldre i norra delen av Kronobergs län. Lammengatan ligger naturskönt med utsikt över sjön Lammen. Här finns dessutom Vårdcentral och Folktandvård i samma hus.

Lammengatan har 41 lägenheter på ett boendeplan; varav 37 stycken har ett rum med pentry och fyra har två rum med pentry. Storleken på lägenheterna varierar mellan 32 kvadratmeter till 44,7 kvadratmeter. Samtliga lägenheter är utrustade med stora toaletter/badrum med tvättmaskin och torktumlare. Det finns höj- och sänkbar säng i varje lägenhet. Boendet har fina uteplatser, som är lättillgängliga att komma ut på. Boendet har även tre större balkonger i gemensamhetsutrymmena med sjöutsikt.

Entré Lammengatan
Utsikt mot sjön från balkong på Lammengatan
Allmänt utrymme på Lammengatan
Sociala utrymmen på Lammengatan

Besöksadress

Lammengatan 6C, Lammhult

Kontaktuppgifter

Enhetschef: 0472 – 26 83 58
Administratör: 0472 – 26 83 56
Sjuksköterska: 0472 – 26 83 62

Enheter

Välkommen till Sjöliden som ligger vackert beläget vid sjön Örken i Braås, tre mil norr om Växjö. Miljön runt Sjöliden är stimulerande och kreativ med fina promenadstråk och bänkar där du kan sitta och njuta av den vackra naturen. I anslutning till Sjöliden ligger Braås hembygdspark med närhet till badplats.

På Sjöliden finns det 30 lägenheter fördelat på tre plan. Storleken på lägenheterna varierar från ettor på 38 kvadratmeter till treor på 68 kvadratmeter. I varje lägenhet finns det ett kök och en toalett med dusch. Lägenheten är utrustad med höj- och sänkbar säng och madrass, i övrigt möblerar du med egna möbler. Här finns flera allrum samt gemensam matsal och två stora fina innegårdar med möjlighet att sitta och njuta och koppla av året runt.

Entré till Sjöliden
Innergård Sjöliden
Matsalen på Sjöliden
Möblerad lägenhet på Sjöliden

Besöksadress

Sjösåsvägen 46, Braås

Kontaktuppgifter

Enhetschef: 0474-62 20 62
Samordnare: 0474-62 20 61
Aktivitetshandledare: 076- 854 81 30
Kök: 0474-62 20 65
Sjuksköterska: 0474- 62 20 63

Enheter

Solgården ligger i den stilla och naturnära tätorten Gemla, lokaliserad mellan Växjö och Alvesta.

På Solgården finns det 28 lägenheter uppdelade på tre avdelningar. en avdelning är ett demensboende med åtta lägenheter. Lägenheterna har öppen planlösning som består av ett rum, ett rymligt badrum och en kokvrå med spis och kylskåp. Lägenheternas storlek varierar från 35-42 kvadratmeter och det finns en höj- och sänkbar säng i varje lägenhet, utöver det möblerar du med dina egna möbler.

Avdelningarna har varsitt gemensamt dagrum och ansluter till en delad matsal där det flera gånger i veckan sker aktiviteter. Boendet har en innegård med promenadgångar och flertal uteplatser som möbleras på sommaren.

Entré till Solgården
Innergården på Solgården
Matsal Solgården
Exempel på möblerad lägenhet på Solgården

Besöksadress

Bokvägen 3, 360 32 i Gemla.

Kontaktuppgifter

Enhetschef: 0470-734 720
Sjuksköterska: 0470- 73 47 25

Enheter

Sörgården ligger centralt i Rottne samhälle några mil norr om Växjö. I samma byggnad finns även hemsjukvårdens lokaler, vårdcentral och sjukgymnastik. I nära anslutning finns också tandläkare, apotek, blomsterhandel, frisör och livsmedelsbutik. Samhället är omslutet av naturskön miljö med närhet till skog och sjöar.

Sörgården har 38 lägenheter som är fördelade på fyra avdelningar på två våningsplan.
Det finns en demensavdelning på övre plan med nio lägenheter. Lägenheternas storlek och utformning varierar från ett till tre rum, övervägande delen är tvårumslägenheter. Det finns balkong eller uteplats till varje lägenhet. Sörgården har två fina uteplatser, varav en med en liten paviljong och den större där det ofta hålls utomhusaktiviteter när vädret tillåter. Utöver det finns ett stort allrum för aktiviteter och ett växthus.

Innergården på Sörgården
Uteplats på Sörgården
Sociala utrymmen på Sörgården
Lägenhet på Sörgården

Besöksadress

Löpanäsvägen 5 , 360 30 Rottne

Kontaktuppgifter

Enheter

Toftagårdens särskilda boende ligger i Sandsbro, fem kilometer norr om Växjö stad. Här bor du nära Fyllerydsskogen och mitt emellan Helgasjön och Toftasjön.

På Toftagården finns det totalt 35 lägenheter fördelade i fyra flyglar, avdelning grön, blå och gul med nio platser på varje avdelning. En av flyglarna är till för äldre personer med insatser enligt LSS och tillhör inte särskilt boende.
Lägenheterna är 35 kvadratmeter med egen dusch och toalett samt kokmöjligheter. Varje lägenhet är utrustad med säng. I övrigt möblerar du den med egna möbler. I nära anslutning till lägenheterna finns gemensamma lokaler för måltider och aktiviteter. Utemiljön med två olika trädgårdar erbjuder både möjligheter till aktivitet och sinnesupplevelser.

Toftagården utifrån
Innergården Toftagården
Sociala utrymmen på Toftagården
Exempel på möblerad lägenhet på Toftagården

Besöksadress

Lancastervägen 38, 352 49 Växjö

Kontaktuppgifter

Enheter

Välkommen till Östregården som ligger mitt i centrala Växjö. Här finns närheten till Linnéparken, torghandel och Växjösjön. Från huset har du dessutom utsikt över Domkyrkan.

På Östregården finns 62 lägenheter fördelade över fyra våningsplan. 44 platser är riktade till personer med demenssjukdom och 18 platser mot psykiatri. Lägenheterna är mellan 35-37 kvadratmeter stora. Varje lägenhet har eget badrum och litet pentry med kylskåp. På varje avdelning finns gemensamhetsutrymmen för måltider samt umgänge. På framsidan finns en fin innergård med växtlighet, fontän och gott om sittplatser.

Östregården utifrån
Innergård och trädgård på Östregården
Sociala utrymmen på Östregården
Exempel på möblerad lägenhet på Östregården

Besöksadress

Ingelstadsvägen 5
352 34 Växjö

Kontaktuppgifter

Enhetschefer: 0470-431 80 eller 0470-431 79
Sjuksköterska: 0470- 431 81

Enheter

Privata särskilda boenden

Pär Lagerkvists väg 15, 352 43  Växjö
Drivs av Norlandia.

Norrelid har 72 lägenheter. 

Mer information och kontaktuppgifter till Norrelid finns på
Norlandia Cares webbplats Länk till annan webbplats..

Norrelid - karta Länk till annan webbplats.

Södra Järnvägsgatan 30, 352 29 Växjö
Drivs av Humana.

Södra Järnvägsgatan har 63 lägenheter.

Mer information och kontaktuppgifter till Södra Järnvägsgatan finns på Humanas webbplats Länk till annan webbplats..

Södra Järnvägsgatan - kar Länk till annan webbplats.

Vikaholmsallén 52, 352 20 Växjö
Drivs av Attendo.

Vikaholmsallén har 54 lägenheter.

Mer information och kontaktuppgifter till Vikaholmsallén finns på
Attendos webbplats Länk till annan webbplats..

Vikaholmsallén - karta Länk till annan webbplats.           

Vintervägen 7, 352 32 Växjö
Drivs av Attendo.

Vintervägen har 54 lägenheter.

Mer information och kontaktuppgifter till Vintervägen finns på Attendos webbplats Länk till annan webbplats..

Vintervägen - karta Länk till annan webbplats.

Åbovägen 22, 352 42 Växjö 
Drivs av Attendo.

Åbovägen har 44 lägenheter.

Mer information och kontaktuppgifter till Åbovägen finns på
Attendos webbplats Länk till annan webbplats..

Åbovägen - karta Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad: 15 november 2023