Cykelvänligast

Kostnadsfri rådgivning och stöd till arbetsplatser inom partnerkommuner

Vad är Cykelvänligast?

Cykelvänligast är en plattform för stöd, rådgivning och inspiration till arbetsplatser som vill göra det lätt för sina medarbetare att cykla till, från och i jobbet. Under 2023 deltog över 100 lag landet runt i Cykelvänligast. Bakom satsningen står Cykelfrämjandet och Svenska Cykelstäder i samarbete med många kommuner och några regioner, däribland Växjö kommun. Alla arbetsplatser i Växjö kommun är välkomna att anmäla sig och deltagandet är kostnadsfritt om kommunen är partnerkommun!

Därför ska ni bli en cykelvänlig arbetsplats

Fördelarna med att bli en cykelvänlig arbetsplats är många. Det innebär:

  • friskare medarbetare
  • lägre stressnivåer
  • stärkt miljöprofil
  • stark konkurrenskraft på arbetsmarknaden

Många arbetsplatser vill göra det enklare för sina medarbetare att cykla till och från jobbet, men vet kanske inte hur de ska gå tillväga. Genom att gå med i Cykelvänligast får arbetsplatser tillgång till ett nätverk där de kan inspireras av varandra och få stöd i hur man kan göra.

Siktar ni mot att bli cykelvänligast i Sverige? Då har ni dessutom chans att vinna utmärkelser såsom ”Cykelvänligast i Sverige” och ”Årets cykelidé”.

Så går det till

Arbetsplatser som vill delta i Cykelvänligast utser en kontaktperson som registrerar arbetsplatsen på cykelvänligast.se och sedan fyller i en checklista som ger svar på hur cykelvänlig arbetsplatsen är idag. Beroende på hur många kriterier arbetsplatsen uppfyller får de en till fem stjärnor. Ju fler stjärnor, desto cykelvänligare arbetsplats!

Sedan är det dags att börja plocka fler kriterier och bli ännu cykelvänligare. Kriterier kan till exempel vara att det finns en cykelparkering eller att det finns dusch och omklädningsrum på arbetsplatsen. För att hjälpa er på vägen anordnar Cykelvänligast aktiviteter som ni bjuds in att delta i utan kostnad, såsom inspirationswebbinarier, resvaneundersökningar och cykelutmaningar.

Vill ni vara med?

Läs mer om Cykelvänligast och registrera din arbetsplats Länk till annan webbplats.


Senast uppdaterad: 27 mars 2024