Cykelbiblioteket i Växjö

Växjö kommuns första cykelbibliotek är öppet. Här kan du låna en cykel under en period på tre veckor. Passa på att prova olika typer av cyklar för att hitta nya sätt att pendla eller resa.

Det finns snabba elcyklar för att pendla långdistans och vikbara cyklar för dig som behöver ha cykeln med dig på bussen eller tåget. Det finns även lastcyklar om du till exempel behöver skjutsa barn eller veckohandla.

Så här lånar du cykel

För att kunna logga in till cykelbiblioteket måste du först registrera dig. Du bestämmer sedan vilken period du vill låna cykel och bokar önskad cykel. Cykeln hämtar du ut hos en av fyra anslutna cykelaffärer i Växjö. Cykelaffären hjälper till med justeringar och service på din cykel.

Cyklarna lånas ut i perioder om tre veckor åt gången. Du skriver på ett låneavtal varje gång du lånar en cykel. Låneavtalet hittar du längst ned på sidan under relaterade dokument.

När du lämnar tillbaka din cykel vill vi gärna att du fyller i en utvärdering både för att lämna synpunkter men också för att vi ska kunna utvärdera cykelbiblioteket.

Ny period för att boka cykel

Under 2020 öppnas nya perioder för att boka cykel eller cykelvagn i cykelbiblioteket. Låneperioden kommer att vara tre veckor och första perioden att boka kommer att bli i mitten av februari. Mer information om när bokningssystemet öppnar igen kommer innan dess.

Vem kan låna cykel?

Du ska vara minst 18 år och bo i Växjö kommun för att kunna låna cykel i cykelbiblioteket. Du kan inte låna samma modell två gånger eller boka flera cyklar samtidigt. När låneperioden är slut är du välkommen att boka en ny cykel.

Cyklarna

Totalt finns det 22 cyklar av olika modeller att låna. Här nedan ser du exempel på några av cyklarna och länkar där du kan läsa om alla modeller.

Tvåhjulig el-lastcykel

Snabb och smidig som en vanlig elcykel fast bättre – nu kan du skjutsa dina barn och lasta veckans matkassar samtidigt. Mittmotor och batteri med hög kapacitet medföljer samt kapell. Det finns tre olika modeller att välja mellan, både bas och mer avancerad modell:

Tvåhjulig ellastcykel

Trehjulig ellastcykel

En elcykel för dig som vill ha stabilitet men vill komma fram i god tid tack vare elassistans. Hand- och fotbroms, tre växlar och lång ram bidrar till lätt och smidig körning. Det finns en korg baktill på cykeln som rymmer matkassar, verktygslåda eller nästan vad som helst.

Trehjulig elcykel

Lastcykel tilt

Stabiliteten som en tre-hjuling och fart i kurvan som en två-hjuling. Cykeln har lut-funktion och lutar i kurvan som en vanlig cykel. Batteri med hög kapacitet, kapell och sittbänk för två barn medföljer denna avancerade modell. Det finns en lastcykel med tiltfunktion att låna:

Lastcykel

Tvåhjulig el-lastcykel

Snabb och smidig som en vanlig elcykel fast bättre – nu kan du skjutsa dina barn och lasta veckans matkassar samtidigt. Mittmotor och batteri med hög kapacitet medföljer samt kapell. Det finns tre olika modeller att välja mellan, både bas och mer avancerad modell:

Tvåhjulig ellastcykel

Elcykel distans

En cykel för dig som pendlar lite längre, mellan tätorter eller mellan stadsdelar i Växjö. Mittmotorn ger en intuitiv känsla när du trampar och batteriet med hög kapacitet gör att du kan uträtta ärenden och ta en längre tur i naturen på vägen hem utan bekymmer. Du har fyra olika modeller att välja mellan:

Elcykel distans

Elcykel stadscykel

Passar perfekt för dig som cyklar inom staden och vill ha en cykel med låg ram för snabba av- och påstigningar. Mittmotorn ger en mjuk och följsam känsla när du trampar. En bekant stadscykel med fotbroms och korg. Stadscykeln finns i två olika modeller:

Elcykel stadscykel

Elcykel grus

Bor du längs smalspåret? Eller har du grusväg på väg till jobbet? Gruscykeln har tjocka däck och dempegaffel som skapar en bekväm resa. Mittmotorn ger en mjuk och följsam känsla när du trampar. Batteriet med hög kapacitet gör att du kan göra flera ärenden eller ta en längre tur i naturen på väg hem utan bekymmer. Välj mellan två olika modeller:

Elcykel

Elcykel longtail

En populär lastcykel i Nordamerika som har blivit mer populär även i Europa. Som en vanlig cykel fast med längre hjulbas och stor pakethållare med plats för två barn eller upp till 130 kg last! Mittmotorn ger en mjuk och följsam känsla och högkapacitet batteri ger tillräcklig räckvidd för att uträtta alla dina ärenden. Det finns en elcykel longtail att låna i biblioteket:

Elcykel longtail

Vikbar cykel

En bra cykel för kombinationsresor. Vi bor eller jobbar inte alla vid en busshållplats. Med en vikbar cykel går det att resa kollektivt med cykeln utan ytterligare kostnad. Välj mellan två olika modeller:

vikbar cykel

Gravelbike

Snabbcykling utan motor – en gravelbike ger möjlighet att pendla fort och även kombinera din resa med motionscykling på länsväg eller på grus i skogen. Aluminumram, kolfibergaffel, 10+ växlar och tjocka däck medföljer. Du kan välja mellan tre olika modeller av gravelbike:

Gravelbike

Finansierias av EU-projekt

Cykelbiblioteket finansieras av två EU-projekt som Växjö kommun deltar i:

  • SUMBA ­– Sustainable Mobility and Commuting in Baltic Cities. Projektet syftar till att främja hållbart resande och kombinationsresor. Läs mer om projektet på sumba.eulänk till annan webbplats.
  • CoBiUM. Förkortningen står för Cargo Bikes in Urban Mobility. Projektet jobbar för att främja cykling med lastcyklar i städer. Du kan läsa mer om projektet på cobium.eulänk till annan webbplats.
EU-logotype
EU-logotype
SUMBA-logotype
Cargo Bikes-logotype
Skriv ut
Senast uppdaterad: 9 januari 2020
Trafik och stadsplanering