Martin Stenberg satsar på Ingelstad

På riksväg 27 cirka en mil från Växjö och strax innan man svänger i rondellen mot Ingelstad centrum, ligger Ingelstad industriby. Med en storlek på 6,5 hektar mark och 21 000 kvadratmeter lokaler planerar ägare Martin Stenberg för områdets framtid.

Martin Stenberg, ägare av företaget Stenbergs Lyft & transport AB samt industribyn, visar runt på området. Han berättar om alla planer, behov och framtiden. Idag har industribyn 25 hyresgäster på området varav 45 stycken på Stenbergs område och 120 på norra indsustriområdet.

- Jag köpte industribyn för två år sedan och ser bara möjligheter med området. Men vi behöver all hjälp vi kan få för att det ska fungera för alla våra hyresgäster. Bland annat har vi hyresgäster som behöver kunna ta sig fram med sina långtradare, besökare och medarbetare ska kunna ta sig fram på ett säkert sätt samtidigt som förbindelserna till och från staden behöver bli bättre.

Stenbergs lyft & transport AB

År 2005 bestämde sig Martin för att bilda företaget Stenbergs lyft & transport AB och köpte då sin första lastbil. Idag äger företaget sju lastbilsekipage och har sju anställda som arbetar med allt från tunga transporter, kranlyft och frakt av större moduler som till exempel containrar. De agerar även "byggtaxi" där de hanterar lyft och transport åt bygg- och industrisektorn.

- För mig handlar eget företagande om att känna sig fri. Jag brinner för skapandet, att äga mitt eget och få bestämma själv.

Han fortsätter:
-Jag är vd för företaget men jobbar själv som chaufför, så det är svårt att hinna med alla delar i företagandet. Här hoppas jag få mer långsiktig stöttning och vägledning av kommunen vilket jag tror är möjligt. Jag skulle önska att ha en kontaktperson på kommunen som jag kan vända mig till direkt när jag behöver hjälp med de kommunala* delarna, säger Martin och skrattar.

Nästa steg för industribyn

Området på 21 000 kvadratmeter ligger strategiskt placerad vid väg 27 som är den perfekta platsen för flera verksamheter då det är södra inkörsporten till Växjö kommun.

- Fler bosätter sig på landsbygden och då är det viktigt att vi har samma förutsättningar här som i staden. Det är viktigt att politiken förstår att landsbygden växer och det krävs resurser för utveckling. Ingelstad är ett A-läge logistiskt sett, med utrymme för flera verksamheter och vi har som mål att få ännu fler hyresgäster till industribyn. Väg 27 trafikeras av flera åkerier och andra företag som har ett behov av lättillgängliga logistik- och terminalytor med bra in- och utfarter och då är detta perfekt. Jag hoppas att politiken ser vilka möjligheter vi som kommun har här och att man satsar ännu mer på Ingelstad och landsbygden i stort, avslutar Martin.

Vill du också satsa på din dröm och behöver verksamhetsmark?

Växjö kommun har tillgänglig mark för verksamheter. I vårt mark- och lokalregister Länk till annan webbplats. hittar du tomter som är till salu, både från Växjö kommun och privata fastighetsägare.

Vill du diskutera möjligheter med de olika områdena kontakta Växjö kommun Länk till annan webbplats..

*snöröjning på området, underhåll av kommunal mark på området, busshållplats med bussar som stannar vid industribyn, säker cykelväg från busshållplats till industribyn med mera.

Senast uppdaterad: 13 juni 2023