Robin och Maria har hittat lugnet i Rottne

Att hitta sitt drömboende är inte alltid enkelt och då kan ett alternativ vara ett bygga nytt. Några som har valt att köpa en kommunal tomt och bygga hus är Maria och Robin Svensson. Deras villa finns på den nybyggda Drottningvägen i Rottne. Här finns fyra nya tomter och under 2022 kommer ytterligare åtta tomter.

Drottningvägen ligger i norra delen av Rottne, strax bredvid Sörabysjön. Här möts du av nybyggda hus och tomter på väg att exploateras, men också av ett lugn. Maria och Robin har bott i sitt nybyggda hus med klassisk stil i en månad och är i full gång med att måla färdigt fasaden.

- Planen var att bara ha fasadmålningen som projekt det här året men vi kommer nog att börja med tomten i höst. Nu längtar man till vardagliga saker som att få klippa den egna gräsmattan efter åren i lägenheten inne i centrala Växjö, säger Robin.

Att bygga i Växjö var aldrig något alternativ för Maria och Robin. Rottne erbjöd de bästa förutsättningarna med pris och tomtstorlek. I Rottne finns ändå fördelarna med fiber och kommunalt vatten och avlopp. Fibern ger goda möjligheter att arbeta hemifrån för Maria som är administratör.

- Här fick vi en dubbelt så stor tomt till bråkdelen av priserna inne i stan. Jag tar bussen in till jobbet när det behövs. Visst kan jag sakna att ta cykeln istället, men att ha det här lugnet gör det värt att stiga upp lite tidigare på morgonen. Att kunna ha altandörren öppen utan att höra det ständiga vägbullret. Vår tomt är placerad så att vi alltid känner närheten till naturen, säger Maria.

När de fått tomten i Rottne startade arbetet med bland annat bygglov och anslutningsavgifter. Det blev en intensiv byggprocess under 10 månader, där Robin som är elektriker har utfört elinstallationen själv.

- När man jobbar för sig själv så blir det inga normala arbetstider, utan man kör på mellan klockan 7-22. Det är kanske inget man känner av mitt uppe i projektet men när vi nu är färdiga så känns det att det har varit mycket, fortsätter Maria. Bygglovet gick väldigt fort, vår säljare på Fiskarhedenvillan blev glatt förvånad! Sedan var det att börja ta beslut kring alla detaljer som att välja färg och tapeter.

De upplever gärna omgivningarna med sin finska lapphund Elsie. Att kunna förvandla en vardagsmiddag till en picknick i det fria är något de skattar högt och gör ofta.

- Vi gjorde det även när vi bodde i stan men det är inte lika enkelt att hitta en egen vrå där. Vi upplever att allt fler söker sig ut till lugnet på sin fritid, att det har ökat under det senaste året. Kanske hjälper det också till i trenden att leta efter sitt boende i de mindre tätorterna i kommunen, säger Maria.

Fördelarna med att bo i Rottne är känslan av att det är ett levande samhälle med butiker, apotek och vårdcentral. Känslan av ett litet självständigt samhälle är något som Maria och Robin gärna ser får finnas kvar när det nu växer.

- Det skulle såklart gärna få finnas fler alternativ på take away, skrattar hon och fortsätter: Det blir sushi om vi tar hem något från stan, det är ju ändå kallt! Annars saknar vi ingenting, just nu vill vi bara vara här hemma och njuta av vårt nya hus. Vi har tittat på så många objekt under åren och även haft chansen att köpa flera av dem men det har aldrig känts riktigt rätt. Det är väldigt skönt att ha hittat hem, avslutar Maria.

Om Robin och Maria

Robin och Maria Svensson, är 28 år, bor med sin finska lapphund Elsie i sin nybyggda Fiskarhedenvilla uppfört i klassisk stil.

Vill du också bygga ditt drömboende?

I Växjö kommun finns cirka 40 lediga villtomter Länk till annan webbplats. till salu. För att köpa en kommunal tomt behöver du stå i den kommunala tomtkö - det gör du genom att anmäla dig via en e-tjänst Länk till annan webbplats..

Du som står i tomtkön får information om nya tomter via e-post. Om du vill köpa någon av tomterna lämnar du in en intresseanmälan och sedan fördelas tomterna enligt placering i tomtkön. Äldre tomter som ingen har visat intresse för kan du köpa utan att stå i tomtkön. 

Senast uppdaterad: 13 juni 2023