Ägarlägenhet

Man och kvinna utanför lägenhet
Per-Åke och Birgitta

På Wieselgrensgatan i Växjö står lövträden tätt. På ena sidan av gatan ser vi hus från 1800- och 1900-talet och på andra sidan nybyggda flerfamiljshus i olika färger och former. Här bor Per-Åke och Birgitta Wallentin i en ägarlägenhet. Det har de gjort sedan 2020.

– Denna boendeform passar oss perfekt, säger Per-Åke Wallentin.

År 2019 valde Per och Birgitta Wallentin att sälja sin villa på Ulriksbergspromenaden för att köpa en bostadsrätt. Ett boende som blev ytterst kortvarig.

– Vi insåg ganska snart efter att vi flyttat att lägenheten var för stor och att vi inte trivdes. Då fick vi nys om ägarlägenheterna på Wieselgrensgatan och blev intresserade. Vi var väl insatta i denna boendeform, så vi började samla information, berättar Per-Åke.

Ägarlägenhet - allt vanligare i Sverige

Till skillnad från bostadsrätter, där bostadsrättsföreningen äger lägenheten och där köparen endast äger rätten att bo, så innebär ägarlägenhet ett faktiskt ägande.


Vi bor för livet

– Genom vänner och kollegor fick vi information om hur det fungerar att bo i en ägarlägenhet och vi bestämde oss för att köpa en ägarlägenhet på Wieselgrensgatan i Växjö. Detta boende passar oss perfekt och jag ser det som en långsiktig investering för livet.

Han fortsätter.

– Jag brukar säga att vi bor i ett radhus fast på höjden för att man ska förstå hur vårt boende skiljer sig från en bostadsrätt. Vi äger vår lägenhet och får bestämma om vi vill bygga om, hyra ut eller sälja, helt utan en förening som ska vara med och bestämma, berättar Per-Åke.

Per-Åke och Birgitta är med i en samfällighetsförening där man tillsammans med andra boende i fastigheten kommer överens om hur de gemensamma ytorna ska tas om hand samt hur mycket pengar som ska gå till detta.

– En ägarlägenhet kostar generellt sett mer än en bostadsrätt, men sedan har vi ingen månadshyra till en bostadsrättsförening när vi bor i en ägarlägenhet. Den lilla summan vi betalar varje månad till samfälligheten är till framtida underhåll samt kostnader för skötsel, värme och drift av gemensamma utrymmen säger Per-Åke.

Per Åkes och Birgittas ägarlägenhet ligger på väster i kvarteret Saturnus. Byggnaden de bor i har hiss till alla våningsplan och förråden är placerade i trapphuset. Till varje lägenhet finns uteplats eller balkong med möjlighet att glasa in. Kvarteret ligger med gång- och cykelavstånd till Växjö centrum, Arenastaden och fina naturområden.

– Nu har vi hittat hem. Här ska vi åldras, avslutar Per-Åke.

Senast uppdaterad: 29 maj 2023