Ombildning

Person står i hall framför ytterdörr
Britten

Några stenkast från centrala Växjö ligger Lillestadsvägen. Här bor Britten Carlsson i en fyrarumslägenhet som hon flyttade in i för 35 år sedan. Då, 1988, var det en hyresrätt som ägdes av Växjöhem, men idag är det en bostadsrätt i BRF Slånbäret. Följ med på Brittens bostadsresa.

Vi tar oss till norra Växjö och Lillestadsvägen. Till ett mysigt litet område där rosorna doftar och nyponbuskarna påminner om en svunnen tid. Här bor Britten Carlsson i en fyrarumslägenhet på 78 kvadratmeter på andra våningen. Där har hon bott sedan 1988 och har inga planer på att flytta.

– Jag är glad över att bo här och trivs väldigt bra, säger Britten.

En ekonomisk förening

De 34 lägenheterna på Lillestadsvägen byggdes i Växjöhems regi och stod klara 1988. Det som var speciellt med boendet när det byggdes var att det kommunicerades som ett kollektivboende med egna lägenheter med ett gemensamhetshus med möjlighet att laga mat, spela spel och umgås. Britten gick med i föreningen redan 1983 och var med under byggplaneringen.

– När jag skulle flytta till Växjö så ställde jag frågan om det fanns ett kollektivhus och fick då information om byggplanerna som Växjöhem hade på Lillestadsvägen. Det var unikt i sitt slag och vi var flera som var engagerade. När vi flyttade in var vi över 90 personer och tillsammans skapade vi den kollektiva delen av boendet. Vi hade matlag, satte upp revyer och olika tillställningar under åren. Vi startade även förskola och fritidshem, berättar Britten.

1988 flyttade Britten in i sin lägenhet tillsammans med dottern Emelia.

– Inför byggandet var det viktigt för oss att det var hyresrätter, för att alla skulle kunna hyra oavsett sin ekonomiska status. De flesta av familjerna som flyttade till Lillestadsvägen hade småbarn och vi hade mycket gemensamt. Men tiderna förändrades, barnen växte upp, några flyttade härifrån och några nya flyttade in. Jag tror det var i slutet av 00-talet som en av hyresgästerna började undersöka möjligheten att omvandla lägenheterna från hyresrätter till bostadsrätter, berättar Britten.

Från hyresrätt till bostadsrätt

År 2010 gick Växjöhems lägenheter på Lillestadsvägen från att vara hyresrätter till att bli bostadsrätter. Bostadsrättsföreningen fick namnet BRF Slånbäret och det var flera av hyresgästerna som bestämde sig för att vara med i omvandlingen och köpa sin hyresrätt.

– Det var många möten under en period och jag bestämde mig för att jag ville vara med för att inte förlora min beslutanderätt i föreningen, berättar Britten.

Varje medlem i BRF Slånbärets förening ingår per automatik i en arbetsgrupp som delar på skötsel av området som till exempel gräsklippning, städning av soprum, målning med mera. De har även cirka 2 gånger per år jourvecka vilket innebär att man varje kväll ser till att alla gemensamma utrymmen är låsta och släckta. Varje vecka städas tvättstugan och samtliga utrymmen i gemensamhetslokalen av den som är jourhavande.

Här på Slånbäret bor jag bra

– Det mesta är sig likt på området. Vi har kvar vårt gemensamhetshus med tvättstuga, gästrum, kök, matsal, mysrum, hobbyrum och bastu. Vi har även en liten fruktlund på området där vi kan plocka äpplen på hösten. Även matlaget finns kvar och lagar mat, säger Britten.

Britten berättar att boendet och området har förändrats sedan 1988 då flera flyttat där ifrån och nya flyttat in.

– Men den goda granngemenskapen finns fortfarande kvar och detta är mitt hem. Här bor jag kvar tills någon släpar ut mig, avslutar Britten och skrattar.

Senast uppdaterad: 29 maj 2023