Bostadsrätt

Två personer och en hund står utanför lägenhet
Felix, Rut och Erika.

Från studentrum i Kalmar till hyresrätt i Västmanland till bostadsrätt i Växjö. Felix Skagne och Erika Lorentsson har trots sina unga år hunnit testa flera olika boenden. Nu bor de i en bostadsrätt i ett 19-våningar högt bostadshus.

År 1957 byggdes ett vattentorn på Hovskulle i Växjö. År 2015 revs det och 2018 byggde NCC ett 55 meter högt bostadshus med 60 lägenheter. Det är där, 30 meter ovan marken som Felix, Erika och frallan Rut har sitt hem.

– Det har varit en lång resa för att komma hit där vi är idag och denna lägenhet köpte vi faktiskt utan att ha varit och tittat på den. Vi skickade vår familj och vi tittade på lägenheten över telefonen. Efter mycket övervägande bestämde vi oss för att slå till, då magkänslan sa att det är här vi vill bo, berättar Felix.

När Felix och Erika bestämde sig för att flytta till Växjö var de intresserade av antingen bostadsrätt eller ägarlägenhet. De berättar att de ser sitt boende som en ekonomisk investering och att de varje dag bor för framtiden.

Vi bor för framtiden

– Vi planerar inte att bo i denna bostadsrätt hela livet utan har drömmar om att längre fram kunna köpa ett hus. Genom att vi idag äger vårt boende skapar vi möjligheten till det genom att marknaden förändras och priserna på bostadsrätter förhoppningsvis fortsätter att gå uppåt, säger Erika.

Bostadsrätt - en vanlig boendeform

I Sverige är bostadsrätt en av de vanligaste boendeformerna. Att äga en bostadsrätt innebär att du äger rätten att bo i bostaden samtidigt som själva fastigheten ägs av bostadsrättsföreningen som du är en del av. Du betalar en hyra till bostadsrättsföreningen och det är styrelsen som fastställer avgiften så att de sammanlagda avgifterna ger förutsättningar för en långsiktigt hållbar ekonomi i bostadsrättsföreningen.

– Vår avgift är lägre nu än när vi bodde i hyresrätt och även om avgiften vi idag betalar går till bostadsrättsföreningen så känns det som att vi varje månad betalar till oss själva. Vi amorterar varje månad och detta ser vi som ett slags sparande. Jag ser bara fördelar med att äga vårt boende då det är vår inkörsport till att en dag äga ett hus, säger Felix.

Genom att bo i en bostadsrätt har Felix och Erika möjlighet att vara med och påverka sitt boende genom medbestämmande i bostadsrättsföreningen. De har även större frihet att renovera och göra om sin bostad än vad de till exempel hade när de bodde i en hyresrätt. De har även möjlighet att påverka värdet på bostaden genom att till exempel genomföra förändringar i den gemensamma miljön.

– Förutom vår egen lägenhet har vi även tillgång till gym, bastu och spabad i huset. Vi har även en loungedel på entréplanet och en fantastisk takterass som är tillgänglig för alla som bor här, berättar Erika.

Och planerna framåt är många. Felix har precis påbörjat ett nytt jobb som projektledare på Combitech och Erika jobbar som sjuksköterska. Och även planerna och drömmarna för framtiden är många är det just nu endast fokus på en. Bebisen som växer i Erikas mage.

Senast uppdaterad: 29 maj 2023