Bli god man

Om du är en person som är noggrann, har ett bra sinne för ekonomi och att leta information, då kan du bli god man.

Med anledning av coronaviruset är behovet av gode män extra stort och viktigt nu. Vi ser gärna att du som vill engagera dig och göra en insats är mellan 25 och 70 år.

Du som vill bli god man kan vara ung eller gammal, du kan ha vilket jobb som helst eller vara pensionär. Du måste vara myndig, ha en hel del livserfarenhet och du får inte själv ha en god man eller förvaltare.

Är du en person med god organisationsförmåga, van vid myndighetskontakter och ett bra sinne för ekonomi. Då kan du vara den vi söker. Som god man behövs även initiativförmåga, kunna leta efter information på ett självständigt sätt och våga fatta beslut.

För att du ska kunna hjälpa en annan människa är det viktigt att du har goda kunskaper om hur det svenska samhället fungerar samt goda kunskaper i det svenska språket. Du måste även klara av att sköta en privatekonomi och kunna redovisa den.

Du måste själv ha en ordnad ekonomi och det är också viktigt att du tar dig tid åt uppdraget.

Bli god man eller förvaltare

Läs informationsbroschyren längst ner på den här på sidan och fyll sedan i en intresseanmälan via e-tjänsten.

Överförmyndarnämnden kontrollerar därefter vilka uppgifter som finns om dig i kronofogdemyndighetens register, socialregistret och i polisens belastningsregister. Genom kontrollen ser vi om du har ordnad ekonomi och om du är lämplig som god man eller förvaltare. Om överförmyndarnämnden tycker att du skulle passa som god man kontaktar de dig och bokar tid för en intervju.

Vi har för närvarande inget behov av nya gode män för ensamkommande barn.

Ersättning till gode män och förvaltare

En god man eller förvaltare har rätt till ersättning i form av ett arvode. Detta arvode är inte att förväxla med en lön. Det är överförmyndarnämnden som tar beslut om arvodets storlek i samband med granskningen av redovisningen av uppdraget varje år.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 14 april 2020