Lärande för hållbar utveckling
Lärande för hållbar utveckling är ett samverkansprojekt mellan utbildningsförvaltningen och övriga förvaltningar och bolag i Växjö kommun. För tionde året i rad får våra äldre elever ta del av autentiska och lokala hållbarhetsutmaningar. I undervisningen får eleverna möjlighet att problematisera, fördjupa sig och även komma med förslag på lösningar till utmaningarna.
Årets utmaningar är avgränsade till tre olika innehåll och områden:
- Konsumtion och produktion
- Hållbara transporter
- Jämställdhet och lika livsvillkor
Former och förutsättningar
Utmaningarna presenteras via poddar av sakkunniga på Växjö kommun. Tre poddar släpps i januari 2024 (se nedan) och därefter är det fritt för varje skola att ta del av materialet och skapa lösningar för ett mer hållbart Växjö.
Lärare på skolan anger formerna och ansvarar för undervisningen kring utmaningarna. Arbetet kan äga rum inom ett ämne men kan med fördel bedrivas ämnesövergripande.
Det finns möjlighet att kontakta våra sakkunniga under arbetets gång för att bolla idéer.
Under Earth week tar vi tillvara på elevernas lösningar via en dialog mellan sakkunniga tjänstepersoner, politik och akademi. Anmälda skolor får i god tid inför Earth week en inbjudan till att delta i dialogen.
Uppföljning 2024
Drygt 80 elever från Teknikum och Katedralskolan deltog vid redovisningen som ägde rum i K-hallen på Linnéuniversitetet under Earth week.
Två elevgrupper med extra intressanta lösningar utsågs vid tillfället och de har även fått presentera och diskutera läsningarna vidare med kommunstyrelsens hållbarhetsutskott. Lösningarna handlade om:
- Jämställdhet och lika livsvillkor: Equality through square – elever från IB-programmet
- Hållbara transporter: UPD (Unmanned Package Delivery) – elever från Teknikprogrammet
Inför 2025
Redan nu pågår förberedelse och planering inför 2025. I januari släpps tre nya poddar med utgångspunkt i följande innehåll och områden:
- Tryggt och tillitsfullt
- Biologisk mångfald
- Energi
Kontakt
För anmälan och eventuella frågor kontakta Fredrik Bernhardsson, verksamhetsutvecklare på utbildningsförvaltningen.
Poddar
Avsnitt 1: Konsumtion och produktion
I det här avsnittet diskuterar vi hållbar konsumtion och produktion. Vi börjar med att utforska varför dagens konsumtion utgör en utmaning för att skapa ett hållbart samhälle. Vi gräver i detaljerna kring avfall och konsumtion, avslöjande siffror om textilindustrins enorma klimatpåverkan. I avsnittet belyser vi vikten av att agera som hållbara konsumenter och delar insikter om hur vi kan minska vår påverkan genom små men betydelsefulla handlingar.
Tack för att du lyssnar!
Medverkande: Anders Lundgren verksamhetsutvecklare SSAM och Henrik Johansson handläggare på kommunledningsförvaltningen. Samtalet leds av Matina Rosenberg, hållbarhetsstrateg på kommunledningsförvaltningens hållbarhetsavdelning
Avsnitt 2: Jämställdhet och lika livsvillkor
I det här avsnittet diskuterar vi jämställdhet och lika livsvillkor utifrån ett hållbarhetsperspektiv. Vi belyser kunskapen om jämställdhet och strävan efter lika livsvillkor. I detta avsnitt undersöker vi både framstegen och de utmaningar som återstår när det gäller att skapa jämställdhet i olika sammanhang - från fritidsaktiviteter till utbildning och arbetsmarkand. Genom att synliggöra kopplingen mellan jämställdhet och hållbarhet strävar vi efter att inspirera till handling för en mer rättvis och hållbar framtid i Växjö kommun.
Tack för att du lyssnar!
Medverkande: Therese Jaramillo och Fata Muminovic båda verksamhetsutvecklare på kommunledningsförvaltningens hållbarhetsavdelning. Samtalet leds av Matina Rosenberg, hållbarhetsstrateg på kommunledningsförvaltningens hållbarhetsavdelning
Avsnitt 3: Hållbara transporter
I det här avsnittet utforskar vi hållbara transporter och resande och hur vi kan forma en grönare framtid i Växjö kommun. Vi tar ett djupdyk ner i olika transportalternativ, diskuterar utmaningarna med dagens transportsystem och utforskar innovativa lösningar för att minska vårt kolavtryck. Från elektrifierade fordon till delningsekonomin och gröna infrastrukturprojekt.
Tack för att du lyssnar!
Medverkande: Pär Wallin, trafiksamordnare på samhällsbyggnadsförvaltningens trafik-och gatuavdelning. Samtalet leds av Matina Rosenberg, hållbarhetsstrateg på kommunledningsförvaltningens hållbarhetsavdelning.