Att betala faktura

Det finns olika sätt för dig att betala din faktura från oss. Du kan betala med pappersfaktura, e-faktura eller autogiro.

All betalning för vatten och avlopp till Växjö kommun ska göras till bankgironummer 357-1833. Det gäller både om det handlar om pappersfaktura, e-faktura eller autogiro.

Digital brevlåda

Växjö kommun är ansluten till Kivra digital brevlåda. Det betyder att du som har Kivra och där har valt Växjö kommun som avsändare, får dina fakturor för vatten och avlopp skickade dit. Du som inte har digital brevlåda får dina fakturor för vatten och avlopp på precis samma sätt som tidigare.

Om du vill ansluta till Kivra gör du det via kivra.se Länk till annan webbplats..

Välj gärna digital brevlåda. Digital post ger både miljövinster och lägre kostnader. Från VA-avdelningen skickar vi varje månad ut fler än 12 000 pappersfakturor till våra kunder. Med digital post minskar dels användningen av papper, dels portokostnaderna.

Om du har Kivra och där har valt Växjö kommun som avsändare, fungerar det så här med dina fakturor för vatten och avlopp:

  • om du har valt autogiro dras betalningen som vanligt via ditt autogiro
  • om du har valt e-faktura fortsätter dina fakturor för vatten och avlopp att komma som e-faktura
  • med Kivra kan du välja om du vill betala via Kivra eller på annat sätt
  • om du har Kivra men vill fortsätta att få fakturorna för vatten och avlopp i pappersform med vanlig post, måste du ändra inställningen i din Kivra. Logga in i ditt Kivra och välj bort Växjö kommun som avsändare.

Autogiro

Om du vill betala din faktura via autogiro skickas fakturan som vanligt hem till dig, men fakturans summa dras istället automatiskt från ditt bankkonto.

Om du vill betala med autogiro måste du göra ett medgivande för autogiro, det gör du enklast i din internetbank. Leta efter "VÄXJÖ KOMMUN VATTEN OCH AVLOPP" i din internetbank. Ditt medgivande gäller då enbart för vatten och avlopp. Du kan också göra ditt medgivande för autogiro med en blankett. För andra tjänster från Växjö kommun krävs ett särskilt medgivande för autogiro.

Anmälan om autogiro för vatten och avlopp

E-faktura

E-faktura är ett sätt att ta emot din faktura digitalt istället för i pappersform. Du kan betala med autogiro även om du väljer e-faktura.

Leta efter "VÄXJÖ KOMMUN VATTEN OCH AVLOPP" i din internetbank för att ansöka om e-faktura. Den ansökan du gör gäller då enbart för vatten och avlopp. För andra tjänster från Växjö kommun krävs en särskild ansökan om e-faktura.

Vad är elektronisk faktura, (e-faktura)?

En elektronisk faktura skickas till dig via din Internetbank, där fakturan går att titta på elektroniskt.

Hur anmäler jag mig till elektronisk faktura?

Via din Internetbank letar du upp listan över de företag som är anslutna till elektronisk faktura. Välj "VÄXJÖ KOMMUN VATTEN OCH AVLOPP" för elektronisk faktura som gäller vatten och avlopp, och fyll i formuläret. För elektronisk faktura för andra verksamheter inom Växjö kommun, till exempel förskola välj istället "Växjö kommun".

Kan jag betala någon annans elektroniska faktura via min Internetbank (till exempel partners faktura)?

Ja, du fyller i både dina och din partners uppgifter i formuläret.

Hur avanmäler jag mig från elektronisk faktura?

Via din Internetbank letar du upp avanmälan för elektronisk faktura. Där följer du instruktionen för avanmälan.

Hur vet jag att jag fått en elektronisk faktura till min Internetbank?

Du måste regelbundet kontrollera hos din Internetbank om du har några elektroniska fakturor som har kommit in för betalning. I de flesta Internetbanker kan man få meddelande om fakturor som man har fått, genom e-post och SMS.

Får jag pappersfaktura?

Nej, när du är anmäld till elektronisk faktura får du inte längre någon pappersfaktura från Växjö kommun.

Vilken information får jag på den elektroniska fakturan?

Den elektroniska fakturan innehåller samma uppgifter som en pappersfaktura. Om vi skickar information tillsammans med fakturan får du den informationen som en pdf-fil med din e-faktura.

När betalas en elektronisk faktura?

När du har godkänt din elektroniska faktura hos din Internetbank ser banken till att den betalas på förfallodagen.

Kan jag kombinera elektronisk faktura med autogiro?

Ja, om du har autogiro för "VÄXJÖ KOMMUN VATTEN OCH AVLOPP" så kan du ansöka om att dina elektroniska fakturor ska betalas med autogiro. Sök via länken i din Internetbank. Det innebär att du får en elektronisk faktura, men du behöver inte godkänna den. Den kommer automatiskt att betalas på förfallodagen.

När får jag den elektroniska fakturan?

Den elektroniska fakturan får du vid samma tidpunkt som du skulle ha fått fakturan i pappersform.

Vad händer om jag missar att betala?

Om du missar att betala din elektroniska faktura, skickar Växjö kommun en påminnelse om betalning och krav i pappersformat. Vi skickar aldrig påminnelse om betalning elektroniskt.

Vad händer om jag byter bank?

Om du byter bank måste du själv först avanmäla tjänsten elektronisk faktura från Växjö kommun från din tidigare bank. Sedan måste du anmäla dig på nytt hos din nya bank.

Vart vänder jag mig om jag har frågor om elektronisk faktura?

Om du har frågor om betalningen, kontakta din Internetbank.

Om du har frågor om innehållet i fakturan, kontakta den referens som finns angiven på fakturan.

Relaterade länkar

Senast uppdaterad: 2 mars 2023